Italië werkt decreet uit om ngo-schepen aan banden te leggen

Shutterstock

Uncategorized

Italië wil illegale migratie via ngo-schepen aan banden leggen met nieuw decreet

Carl Deconinck

Italië kampt al een lange tijd met ngo-schepen die migranten van Afrika naar Europa brengen. De schepen zouden volgens critici illegale migratie aanmoedigen en mensensmokkelaars ondersteunen. De rechtse regering van Italië wil hier paal en perk aan stellen.

Hoewel de ngo’s het zelf hebben over ‘reddingen’, zien de meeste mensen dat anders. De schepen lijken in de eerste plaats illegale migratie naar Europa te faciliteren. Daarom wil Italië nu veel strenger toezien op wat de schepen precies doen. Zo zullen de ngo’s onmiddellijk moeten melden bij de kustwacht dat ze migranten oppikken en ook een ontschepingshaven contacteren. Woensdagavond keurde de ministerraad de verstrenging goed. Men zal nu optreden tegen ngo’s die de regels overtreden. Indien de ngo’s zich niet aan de regels houden, volgen er boetes en zelfs aanhoudingen.

Reddingsoperaties voor migranten moeten “onmiddellijk worden meegedeeld aan het maritieme reddingscoördinatiecentrum in wiens verantwoordelijkheidsgebied het evenement plaatsvindt en aan de vlaggenstaat. De operaties moeten in overeenstemming zijn met instructies van de betrokken autoriteiten.” Ze moeten zich ook houden aan technisch-nautische voorschriften.

Verantwoordelijkheid

Daarnaast moeten “onverwijld initiatieven worden genomen om de aan boord genomen personen te informeren over de mogelijkheid om op het grondgebied van de Europese Unie om internationale bescherming te verzoeken”. Dit is iets wat de ngo’s altijd weigerden om de verantwoordelijkheid voor de vlaggenstaat van het schip te vermijden. Een vlaggenstaat is het land waarin een schip is geregistreerd. Door zich te registreren in een bepaald land is het betreffende schip verplicht zich te houden aan de nationale wetgevingen van dat land.

De schepen zullen naar toegewezen havens moeten varen, in de onmiddellijke nabijheid van de operaties. Die haven moet “onverwijld worden bereikt”. Dat lijkt evident voor een echte redding, maar vaak blijven de schepen zo lang mogelijk op zee om zoveel mogelijk migranten in te schepen.

Boetes, aanhoudingen en inbeslagnames

Indien de nieuwe regels niet worden nageleefd “is de kapitein van het schip onderworpen aan de administratieve sanctie van betaling van een bedrag van 10.000 euro tot 50.000 euro”. De financiële sanctie, enigszins laag, “strekt zich uit tot de reder en eigenaar”. Italië kan het schip ook twee maanden lang administratief aanhouden. “In geval van herhaling van de overtreding bij het gebruik van hetzelfde schip”, meldt het decreet, “wordt het schip in beslag genomen”.

Verdere boetes van “2.000 tot 10.000 euro” en aanhoudingen van 20 dagen tot twee maanden worden overwogen indien de kapitein of reder “de door de bevoegde nationale instantie voor opsporing en redding op zee gevraagde informatie niet verstrekt”.

Italië blijkt ook een niet mis te verstaan signaal te sturen met het nieuwe beleid. Zo stuurde het de Ocean Viking, die 114 migranten had opgepikt, naar Ravenna als ontschepingshaven. Dat is op 900 zeemijl van waar het schip zich bevond. Het zal 4 dagen kosten om de haven te bereiken en Frankrijk ligt met 650 zeemijl veel dichter, en dat is buiten Corsica gerekend. Frankrijk zal zo alleen maar aantrekkelijker worden als nieuwe eindbestemming.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/12/omstreden-boot-ocean-viking-haalt-opnieuw-113-migranten-op-voor-de-kust-van-tunesie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Italië wil illegale migratie via ngo-schepen aan banden leggen met nieuw decreet”

  1. niet te vroeg juichen,.Belgistan is ook een vlaggenstaat en onze ngo’s onder leiding van groen en de sosjes zullen zich wel bereid verklaren om die zwartjes en bruintjes naar hier te brengen,op hotel wel te verstaan.

Plaats een reactie

Delen