Federaal Parlementslid Hendrik Bogaert (cd&v). Photo News

Federaal Parlementslid Hendrik Bogaert (cd&v). Photo News

Uncategorized

Kamerlid Hendrik Bogaert (cd&v): “Vlaanderen zal zijn vrijheid nodig hebben”

Wannes Neukermans

Kamerlid Hendrik Bogaert (cd&v) kwam onlangs spreken voor de Vlaamse Volksbeweging (VVB), waar hij het belang van het Vlaams parlement in de totstandkoming van een zelfstandig Vlaanderen kwam onderstrepen. Zijn betoog werd later omgezet in een opiniebijdrage in Onaf, het tijdschrift van de VVB. Volgens Bogaert is er al sprake van een redelijke autonomie, maar voor een modern Vlaams beleid moeten er volgens hem toch nog stappen gezet worden.

“Een Vlaanderen met eigen productie van energie, veel groene energie en kernenergie, beheerd door de gemeenschap”, doelt Bogaert op de regionalisering van alle energiebevoegdheden. “Wanneer de prijzen dan te hoog staan, kan er tijdelijk geleverd worden aan kostprijs.” Het cd&v-Kamerlid oordeelt dat een onafhankelijk Vlaanderen de welvaart kan doen toenemen.

Onderhandelen of uitroepen

“Om dit type samenleving te kunnen uitvouwen met Vlaanderen, zal Vlaanderen zijn vrijheid nodig hebben.” Bogaert ziet daarvoor twee mogelijkheden. Een eerste is de weg van de onderhandelingen. Die heeft de Vlamingen al redelijk ver gebracht, oordeelt hij. “We hebben nu 50 miljard autonomie, een parlement en na de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde een relatief onbetwist grondgebied. Dit is onderhandeld, steeds gepaard gaand met toegevingen.” Volgens het Kamerlid volgen er na de verkiezingen in 2024 nieuwe onderhandelingen. “Om betere voorwaarden voor de Vlamingen te bekomen.”

Een tweede optie zou zijn om vanuit het Vlaams parlement actie te ondernemen. “Wanneer je een verkozen parlement hebt, dan kan je ook zaken uitroepen”, legt hij uit. “En die zouden ook kunnen inhouden dat Vlaanderen zich vrij verklaart.” Volgens Bogaert zou het krachtig zijn om in het Vlaams parlement dergelijke resoluties te stellen. Als oefening stelde Hendrik Bogaert daarom zelf al eens een resolutie op.

Resolutie in het Vlaams Parlement

“Overwegende dat de huidige Belgische structuren noch Vlaanderen, noch Wallonië voldoening schenken in het bereiken van hun culturele, economische, sociale en financiële doelstellingen.

Overwegende dat er reeds tientallen jaren de kans is gegeven om die doelstellingen te bereiken en dat de verbetering noch in Vlaanderen noch in Wallonië significant te merken is.

Overwegende dat de economische en sociale gevolgen enorm merkbaar zijn en noch Vlaanderen noch Wallonië hun volle potentieel op die manier kunnen benutten.

Overwegende dat heel wat noodzakelijke hervormingen niet beslist worden omdat er niet voldoende convergentie is in de zienswijzen over hoe die beslissingen er moeten uitzien.

Vraagt het Vlaamse parlement:

Dat de Vlaamse Regering gemandateerd door het Vlaams parlement zich vrij verklaart en zich lidstaat van België en Europa verklaart.

Dat de Vlaamse Regering de bevoegdheden fiscaliteit, arbeidsmarkt, pensioenen, gezondheidszorg, werkloosheid, justitie, buitenlandse zaken, leger en buitenlands beleid als haar bevoegdheden verklaart.

Dat de Vlaamse Regering onmiddellijk onderhandelingen start met het oog op een vlotte transitie naar de nieuwe structuur.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

7 gedachten over “Kamerlid Hendrik Bogaert (cd&v): “Vlaanderen zal zijn vrijheid nodig hebben””

  1. en dit na de peilingen,fantastisch.Eerts een NVA-VB regering,en dan mag de cvp meedoen.Met de socialisten heb je niets dan last en zeker als ze denken incontournable te zijn en een een wippend konijn als voorzitter te hebben.We zullen de Leie en de Schelde goed moeten bewaken vooraleer we een dood konijn moeten opvissen.Die zou er zo in kunnen wippen als de lichtbak uitvalt

  2. Bogaert durft wat te stellen om bevoegdheden van de energie naar Vlaanderen over te hevelen, dat zei bart de wever een half jaar geleden ook en toen het Vlaams Belang een maand later een identiek wetsvoorstel indiende stemde iedereen, ook cd&v en nva TEGEN. Hypocrieten, niets voor de Vlamingen, enkel voor hun postjes. cd&v zijn belzieke tsjeven, nva de vlaams tsjeven.

  3. Bart Dewever en N-VA hebben naar verluidt zelfs tegen de electorale splitsing van Halle-Vilvoorde gestemd. Men kan terecht zeggen dat het Vlaams Belang de enige politieke partij is, die de Vlamingen nog nooit verraden heeft.

Plaats een reactie

Delen