Laatste Vlaamse kweker van foie gras stopt ermee en gaat foie gras uit Wallonië en Frankrijk verkopen

Foie gras. Bron: Shutterstock

Uncategorized

Laatste Vlaamse kweker van foie gras stopt ermee en gaat foie gras uit Wallonië en Frankrijk verkopen

Wannes Neukermans

Vlaanderen stelde een uitdoofscenario op om het vetmesten via dwangvoeding van eenden en ganzen stop te zetten tegen eind 2023. Maar nu hebben ze een akkoord bereikt met Bekegemse foie gras, het laatste bedrijf in Vlaanderen dat nog eenden vetmest. Het bedrijf stopt ermee in januari en krijgt daarvoor een compensatie van de Vlaamse overheid. De zaakvoerder zal wel bereidingen met foie gras blijven aanbieden, maar dan op basis van levers die hij importeert vanuit Frankrijk of Wallonië.

De Vlaamse overheid wilde het gebruik al langer verbieden en ook dierenrechtenorganisatie GAIA gaat al jarenlang de strijd aan tegen foie gras. Ook rond deze kerstperiode lanceerde GAIA weer enkele televisieclips die opriepen om geen échte ganzenlever, maar hun eigen ‘faux gras’ te kopen.

Gavage

Foie gras is vervette eenden-of ganzenlever, en om die te vervetten worden de dieren via voedingsbuizen in de keel vetgemest. Bij het mesten, de zogenaamde gavage, worden ganzen of eenden via een 20-30 cm lange trechter mechanisch of pneumatisch gevoerd met voer dat enorm veel calorieën bevat. Op die manier gaat de lever enorm veel vetter worden. Een normale lever van een dergelijke vogel weegt rond de 100 gram, een vetgemeste kan zo’n 1 kilo wegen. De omstandigheden waarin de dieren worden vetgemest laat vaak te wensen over.

Nu stopt Bekegemse foie gras er dus als laatste op Vlaams grondgebied mee, maar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is zich ervan bewust dat de praktijk elders nog wel toegepast wordt. Zaakvoerder Filip Callemeyn is ook nog steeds van plan om eenden te kweken voor andere specialiteiten. En zijn bereidingen met foie gras zal hij vanaf nu maken met geïmporteerde levers. Aangezien België na Frankrijk de grootste consument van foie gras is, wil Weyts de strijd tegen foie gras verderzetten op Europees niveau.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/08/michel-vandenbosch-gaia-dierenwelzijn-is-geen-rechts-geen-links-geen-blauw-of-geen-groen-thema/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

15 gedachten over “Laatste Vlaamse kweker van foie gras stopt ermee en gaat foie gras uit Wallonië en Frankrijk verkopen”

  1. Dergelijke “beestofilie” maatregel schaadt onze gastronomische Zevende Hemel !
    Mensenrechten dienen te primeren op vermeende beestjesrechten “omdat mensen belangrijk zijn” tot spijt van elke “beestofiel” die het benijdt !

  2. Als ik jou antwoord op deze maatregel lees, gaat mijn sympathie eens zo zeer naar de dieren. Waarom zou een mens meer rechten hebben dan een dier? Omdat we kunnen praten, lezen en schrijven? Deze intelligentie stelt ons in staat om andere bewoners van de planeet aarde onze wil op te dringen en ze uit te buiten, te domineren en over hun leven te oordelen. Kan een mens echt niet met respect de vruchten van de natuur plukken zonder alles te moeten forceren en meestal gewoon uit hebzucht?

  3. Appelen met peren…..Nee, de wolf heeft hier niets meer te zoeken, tenzij de mens verdwijnt en dat is wat de doorgedraaide groene wokeaanhanger wel kan bekoren. En die mogen ze volproppen van mijn part.

  4. Uit sommige reacties blijkt dat velen niet weten hoe ‘foie gras’ gemaakt wordt. Over dierenleed spreken is hier totaal ongepast. Het omvormen van de vette levers van ganzen en eenden is niet alleen een eeuwenoude traditie, maar een ware kunst. Informeer u eens bij Franse producenten van deze lekkernij of, beter, ga eens een bezoek brengen aan een fokbedrijf. U zal er begeesterde mensen ontmoeten, die werkelijk begaan zijn met het welzijn van de door hen gefokte dieren. In Vlaanderen steekt op vele vlakken een fanatisme de kop op, dat beangstigende totalitaire trekjes vertoont…

  5. Om het even welk dier dat niet gelukkig is in zijn leven krijg je niet vetgemest. Een varken dat het niet goed heeft groeit niet goed. Een koe die afziet zal geen of veel minder melk geven, een kip zal geen of minder eieren leggen. Een boer weet dat maar al te goed. Maar het debat werd gekaapt door vooral stadsmensen die er geen benul van hebben hoe de vork aan de steel zit. Dat politiekers het spelletje meespelen komt door het feit dat er meer mensen in dit verstedelijkt Vlaanderen wonen en geen of weinig contact hebben met nutsdieren. Weyts van zijn kant, die na 9 jaar politieke wetenschappen zich liever laat fotograferen naast een hangbuikvarken dan naast een beenhouwer laat zich driftig kennen om met zijn steekvlampolitiek Vlaamse ondernemers te jennen. Ze wrijven zich in Wallonië en in de Perigord al in hun handen !

Plaats een reactie

Delen