Magnette: "Chantage van Europa over pensioenhervorming is onaanvaardbaar"

Paul Magnette. Photo News

Uncategorized

Magnette: “Chantage van Europa over pensioenhervorming is onaanvaardbaar”

Anton Schelfaut

Volgens PS-voorzitter Paul Magnette gaat de Europese Commissie haar boekje te buiten door de financiering van het Belgische herstelplan afhankelijk te maken van een pensioenhervorming. “De chantage van Europa over onze pensioenhervorming is onaanvaardbaar”, benadrukt hij in een interview met Le Soir.

De Europese Unie werkte een herstelfonds uit om de economische klap van de coronacrisis op te vangen. Volgens de Nationale Bank had België aanspraak moeten kunnen maken op 12 miljard euro, maar dat werd uiteindelijk ‘slechts’ 4,5 miljard euro. Daarvan dreigt België nu nog eens 850 miljoen euro te verliezen. Om de Europese steun te kunnen ontvangen, moeten eerst een aantal hervormingen worden doorgevoerd, maar die blijven voorlopig uit.

Magnette is niet onder de indruk van de “chantage” door de Europese Commissie. Hij merkt op dat “Europa geen bevoegdheden heeft op vlak van pensioenen”. “Het is een schending door de Europese Unie van de bevoegdheidsverdeling met haar lidstaten. Ze is evenmin bevoegd op het gebied van de arbeidsmarkt”, schetst hij. “Omdat ze geen bevoegdheden heeft, kiest ze voor wat men voorwaardelijkheid noemt, maar ik noem het chantage. Het is een poging om haar bevoegdheden uit te breiden.”

Voorts geeft de PS-voorzitter toe dat België een “buitensporig” tekort heeft. Hij is er echter van overtuigd dat het bijna volledig zou worden opgevangen als de Europese Unie haar werk zou doen, en als ze zou strijden tegen fiscale en sociale dumping. “De belerende kant van de Brusselse technocratie begint me serieus te irriteren”, zegt hij.

Pensioenhervorming

Magnette sluit niet uit dat er nog een pensioenhervorming komt, maar die mag de rechten van de mensen niet uithollen. “Integendeel, hun rechten moeten verbeteren”, benadrukt hij.

De socialist heeft naar eigen zeggen liever geen herstelplan dan een hervorming die tegen ‘onze’ overtuigingen en waarden ingaat. “We gaan onszelf niet dwingen asociale hervormingen door te voeren voor een paar miljard euro. We zullen niet toegeven. Chantage is niet aanvaardbaar”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Magnette: “Chantage van Europa over pensioenhervorming is onaanvaardbaar””

  1. Kort gezegd: het is te hopen dat er in 2024 een ‘Vlaamse meerderheid’ komt in het Vlaams parlement en dat die Vlaamse partijen dan hun gezond verstand gebruiken. Dan zouden we eindelijk van zulk een creatuur als die p s voorzitter en zijn bende verlost zijn. Hope Johanna hope!

  2. “liever geen herstelplan dan een hervorming die tegen ‘onze’ overtuigingen en waarden ingaat.”
    Of lees: wij willen gewoon verder massaal het geld van de Vlamingen over de balk blijven gooien.

  3. Veel succes De Wever om met een figuur met dergelijke instelling een staatshervorming te verwezenlijken. Maar praten met Vlaams Belang is voor u een taboe. Bent u eigenlijk nog een Vlaams-Nationalist?

  4. Chantage? In de mond van volkscommissaris Paul Magnette (Stalinist) klinkt dat nogal hypcoriet. Wie pleegt er chantage op het keuterboerke van Antwerpen? Juist, >Polleke Magnette. Terloops, nu blijkt Groen avances te maken bij Vooruit (synoniem voor bende van Agusta) om samen een progressief (eufemisme voor hypocriet) front te maken en coalitie…inderdaad met Bart Dewever na de verkiezingen van 2024 in de Vlaamse regering. Links en BDW, groen front samen tegen Vlaanderen.

Plaats een reactie

Delen