Meer dan 1 op 4 gedetineerden heeft geen verblijfsrecht in België

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Meer dan 1 op 4 gedetineerden heeft geen verblijfsrecht in België

Anton Schelfaut

Meer dan een op de vier gedetineerden in de Belgische gevangenissen heeft geen verblijfsrecht in België. In absolute cijfers gaat het om 3.344 op 11.330 gedetineerden. Dat blijkt onder meer uit het antwoord van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) op een schriftelijke vraag van N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. Die laatste pleit ervoor om meer gedetineerden hun straf te laten uitzitten in hun land van herkomst.

3.344 van de 11.330 gedetineerden in de Belgische gevangenissen (25 procent) heeft geen wettige papieren. De cijfers blijven stabiel ten opzichte van vorig jaar: toen waren dat er 3.246. Ook tien jaar geleden bedroeg dat aantal al 3.300. Het gaat vooral om Marokkanen, Algerijnen, Albanezen, Nederlanders, Roemenen en Fransen. Ze kunnen zowel veroordeeld zijn als onder een aanhoudingsmandaat staan.

De meest voorkomende misdrijven zijn diefstal en drugsdelicten. ‘Andere’ inbreuken, zoals de intrekking van een voorwaardelijke invrijheidsstelling omdat gedetineerden hun voorwaarden niet naleven, vervolledigen de top drie. Slagen en verwondingen en verkeersmisdrijven staan op de vierde en vijfde plaats, gevolgd door moord, poging tot moord en andere seksuele delicten. Financiële misdrijven en terrorisme zijn, met respectievelijk 74 en 29 inbreuken, eerder zeldzaam.

Land van herkomst

N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman wil dat gedetineerden zonder verblijfsrecht in België hun straf uitzitten in het land van herkomst. “Op die manier worden er plekken vrijgemaakt voor een krachtdadig strafbeleid”, schrijft hij op Facebook.

In de eerste 11 maanden van dit jaar heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 1.267 gedetineerden teruggestuurd naar hun land van herkomst. In 2021 waren dat er 1.299, of 150 meer dan het jaar voordien. 766 van hen werden rechtstreeks vanuit de gevangenis teruggestuurd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Meer dan 1 op 4 gedetineerden heeft geen verblijfsrecht in België”

  1. Als men er in slaagt om 10% van deze gevangenisklanten hun straf in hun landen van herkomst te laten uitzitten komen er 334,4 plaatsen vrij! Dit schept dan mogelijkheden om diegenen die dankzij klassejustitie hun financieel misdrijf afkopen vooralsnog in de doos te draaien! Ik denk bijvoorbeeld dan aan de tien sjoemelaars van Operatie Propere Handen (Operatie Zero) die een minnelijke schikking met de fiscus afsloten maar er waarschijnlijk nog een dikke euro aan over hielden!

  2. Wij betalen toch ook belasting voor een Defensie Apparaat dat geacht wordt ons territorium tegen indringers te verdedigen. Waarom mag de Landmacht dan niet proactief op zoek gaan naar illegale indringers om hen op te sporen en over te dragen aan de diensten die bevoegd zijn met uitzetten van al die niet-Europese vreemdelingen die hier niet mogen verblijven zonder geldig inreis visum ? Omdat PoCo-permissiviteit nog altijd intentioneel met politiek-correct ontaarde, vermeende “verdraagzaamheid”(sic) verward wordt ter perverse en schandaleuze positief-discriminerende over-bescherming van asielkolonisten zeker ? Het gaat niet om zogenaamde “mensen-zonder-papieren”(sic) zoals in politiek-correcte wartaal intentioneel verkeerd gequalificeerd wordt, maar wel degelijk om “illegalen” zoals objectief-correct geconstateerd. Trouwens echte “mensen zonder papieren” bestaan wel werkelijk. Die pechvogels resideren tijdelijk in het kleinste kamertje op de porseleinen troon zonder het absoluut nodige vereiste rolletje papier, brute pech in een penibele, beklagenswaardige
    toestand die broodnodige, solidaire hulpvaardigheid vereist.

  3. de ps-vooruit willen ze allemaal regulariseren,dan zijn ze niet langer illegaal eenmaal ze uit de nor komen,ondertussen zijn al de anderen al geregulariseerd,dit voor mei 2024, met de nodige stemgerechtigde papieren .Met quickie gebeurt er niets,die jaagt op rechts-nationalisten

  4. dit is wat vele vreemdelingen die hier wel werken , en proberen samen met ons een bestaan op te bouwen , en onze normen proberen te respecteren zelf zeggen . Zet het crapuul in hun herkomstland in de gevangenis . dat zal de anderen ook afschrikken , en ervoor zorgen dat ze zich beter gedragen .

Plaats een reactie

Delen