Monty Python-acteur John Cleese haalt uit naar woke: "Ze wachten bewust op de kick van het beledigd worden"

John Cleese (bron: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Monty Python-acteur haalt uit naar woke: “Ze wachten bewust op de kick van het beledigd worden”

Carl Deconinck

De 83-jarige Britse acteur John Cleese sprak zich al geregeld negatief uit over woke. Nadat een interview in juli al stof deed opwaaien, sprak hij opnieuw over het onderwerp in een uitgebreid interview met het Amerikaanse magazine Reason. Hij had het over politieke correctheid en woke, die hij opnieuw de vijanden van creativiteit en humor noemde.

De Monty Python-acteur is al bijna 70 jaar bezig met komedie en satire en neemt geregeld politiek en religie in het vizier. De 83-jarige Cleese heeft het daardoor zeer moeilijk met politieke correctheid. Hij noemt het niet alleen de dood van humor, maar ook de dood van creativiteit op alle menselijke domeinen. “Er zitten daar mensen die doelbewust wachten op de kick van het beledigd worden”, zegt hij.

Creativiteit

Cleese sprak eerder al met Nick Gillespie van Reason op FreedomFest, een jaarlijkse bijeenkomst in juli in Las Vegas. Cleese was er de hoofdspreker om te praten over creativiteit, het onderwerp van zijn gelijknamige boek uit 2020. “Het is een mythe dat creativiteit iets is waarmee je geboren moet worden”, stelt hij. “Je kunt mensen leren hoe ze omstandigheden kunnen creëren waarin ze creatief worden.” Volgens Cleese is creativiteit noodzakelijk voor de vooruitgang van een beschaving.

“Ik denk dat de meest natuurlijke impuls die mensen hebben, behalve nieuwsgierigheid, is om uit te zoeken: Kunnen we dit beter doen? Wat het ook is. Ik denk dat dit een natuurlijke reactie is, maar ik ben bang dat het onderwijssysteem die niet aanmoedigt.” Maar naast slechte vormen van onderwijs ziet Cleese nog een veel groter gevaar, namelijk woke. “Je denkt aan een idee en je denkt meteen: ‘Oh, ga ik daar problemen mee krijgen?’

Controle

Cleese denkt dat woke mensen iets heel erg missen: “De betekenis van een woord hangt af van de context. Als ik sarcasme gebruik, dan bedoel ik het tegenovergestelde van wat ik eigenlijk zeg. Als je ironie niet snapt, dan begrijp je, als je het serieus neemt, de bedoeling van de schrijver of spreker volledig verkeerd.” De komiek ziet een gelijkenis tussen zakenmensen die de industrie in handen hebben en woke mensen. Beide groepen hebben het volgens hem moeilijk om de controle te verliezen. Daarom hebben ze moeite met creativiteit.

Nochtans is humor erg belangrijk, zo onderstreept Cleese. “Het brengt ons naar een deel van onze geest waar we waarschijnlijk gezonder zijn dan op elk ander moment, en het gaat om lachen om jezelf. Ik ben er niet zo zeker van of de wokes ooit om zichzelf zouden lachen, hoe hilarisch ze ook zijn.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/britse-komiek-john-cleese-krijgt-eigen-programma-over-cancel-culture/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Monty Python-acteur haalt uit naar woke: “Ze wachten bewust op de kick van het beledigd worden””

  1. Probleem met de wokers is dat ze niet kunnen relativeren! Inderdaad is het nu zover gekomen dat je moet opletten met wat je zegt omdat de kans erin zit dat je problemen krijgt! De vrije meningsuiting staat op de helling!? De politiek en woke journalisten spelen hierop op in!

Plaats een reactie

Delen