Nederlands mensenrechtencollege vindt dat "onderscheid op basis van ras" mag om crisis bij asielopvang op te lossen

Shutterstock

Uncategorized

Nederlands mensenrechteninstituut: “Indirect onderscheid op grond van ras” mag om vluchtelingen voorrang te geven op sociale huurmarkt

Carl Deconinck

De gemeente Utrecht kwam deze zomer in het nieuws toen het progressieve gemeentebestuur besliste om statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, voorrang te geven om de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Nederlanders die al lang op de wachtlijst stonden schoven naar achter. Het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens liet maandag weten dat het hier geen graten in ziet.

De maatregel van het gemeentebestuur van Utrecht zorgde voor veel kwaad bloed. De PVV sprak van “een grove schande” en ook de VVD noemde het “bizar” en “onwenselijk”. Sommigen vonden het discriminerend om de statushouders voorrang te geven op andere mensen die op zoek waren naar een sociale huurwoning. Het College voor de Rechten van de Mens, de onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland (een Nederlandse versie van Unia), ziet dat anders. Dat blijkt uit een antwoord op een vraag van de gemeente Utrecht.

De gemeente nam de maatregel omdat er problemen waren in de asielopvang. De centra zijn overvol en mensen met een verblijfsvergunning bleven in de asielzoekerscentra wonen. Die moesten daar weg en de politiek organiseerde een geforceerde doorstroom, met de bewuste voorrang voor de statushouders in sociale woningen. Dat is volgens het college legitiem.

Toegestaan onderscheid

“Omdat door de versnellingsactie de ene groep mensen, overwegend van niet-Nederlandse afkomst, voorrang krijgt op de andere groep met hoogstwaarschijnlijk voornamelijk een Nederlandse afkomst oordeelt het College dat sprake is van een indirect onderscheid op grond van ras”, klinkt het in het antwoord. “In sommige gevallen is zulk onderscheid toegestaan, namelijk wanneer er sprake is van een legitiem doel voor het onderscheid en wanneer de maatregelen passend en noodzakelijk zijn. Het doel is dan belangrijk genoeg om het onderscheid wel te mogen maken. En de maatregelen hebben in hoge mate bijgedragen aan het behalen van het doel.”

Het college vindt ook dat de gemeente Utrecht voldoende rekening heeft gehouden met de belangen van andere woningzoekenden. Het indirecte onderscheid op grond van ras dat gemaakt werd is volgens met mensenrechtencollege niet verboden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/utrechtse-statushouders-die-voorrang-kregen-bij-verkrijgen-van-sociale-woning-nemen-ontslag/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Nederlands mensenrechteninstituut: “Indirect onderscheid op grond van ras” mag om vluchtelingen voorrang te geven op sociale huurmarkt”

  1. Toen Orban verleden zomer over rassen vermenging sprak stond heel correct Europa en vooral Nederland op zijn achterste poten!Wat Orban hiermee bedoelde was dat hij tegen rassen vermenging was omdat dit onze Europese cultuur/eigenheid ondermijnt! Frans Timmermans stuurde toen een tweet dat we allemaal van hetzelfde menselijke ras met verschillende huidskleur,godsdienst,cultuur….zijn maar dat er geen onderscheid mag worden gemaakt omdat dit net de sterkte van Europa is! Het komt er dus op neer dat wanneer er sence of urgency is er een loopje mag genomen worden met het gelijkheidsprincipe?! M.a.w eigen volk laatst!?

Plaats een reactie

Delen