Nieuwe boete voor Ongehoord Nederland, zender noemt die "onterecht en ongepast"

Schermafbeelding: ON!

Uncategorized

Nieuwe boete voor Ongehoord Nederland, zender noemt die “onterecht en ongepast”

Carl Deconinck

De Nederlandse televisiezender Ongehoord Nederland (ON!) blijft onder vuur liggen. Nu besliste de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om opnieuw een boete op te leggen aan de zender omdat die niet handelt “in overeenstemming met de publieke waarden” en niet zou willen voldoen “aan de hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen” van Nederland.

Ongehoord Nederland krijgt een boete van 56.000 euro opgelegd. De zender zou door zijn uitzendingen een “enorm negatieve impact op de integriteit en reputatie van de publieke omroep” hebben. De zender kreeg hiervoor al diverse waarschuwingen, maar ging daar niet op in, integendeel. “Het ontbreken van enige zelfreflectie over hun eigen optreden, het consequent doen voorkomen alsof ON! zelf slachtoffer is van de situatie, en het publiekelijk afvallen van andere partijen uit het publieke bestel – waaronder de Ombudsman – is niet aanvaardbaar.” Deze zomer kreeg ON! al een boete van 93.000 euro opgelegd omdat de zender de journalistieke code zouden hebben geschonden.

De NPO verweet de zender toen dat hij feiten en meningen niet genoeg van elkaar weet te scheiden. Presentatoren van ON! zouden niet kritisch genoeg doorvragen en onder meer Filip Dewinter vrij aan het woord laten, zonder kritische tegenvragen. De NPO hoopt dat de nieuwe boete “leidt tot samenwerking van de kant van ON! en het respecteren van de geldende regels”.

De tweede sanctie bedraagt 1,5 procent van het voor ON vastgestelde jaarbudget voor het jaar 2022. Bij het vaststellen van de sanctie werd rekening gehouden met het feit dat ON! een aspirant-omroep is, er eerder al een sanctie werd opgelegd en dat ON! – ondanks de budgettaire inhouding – redelijkerwijze in staat moet blijven om uitvoering te geven aan zijn missie.

Scherpe reactie

In een persbericht reageert men bij ON! scherp op de nieuwe boete. Die is volgens de zender “onterecht en ongepast.” ON! noemt de maatregel “een verdere escalatie vanuit de NPO met mogelijk gevolg dat een jonge ledenomroep, die een belangrijke opinie vertegenwoordigt voor een grote groep Nederlanders, het uitzendrecht wordt ontnomen”. ON! wijst erop dat het actief deelneemt aan alle overleggen en dat zal blijven doen, maar dat het net de andere omroepen zijn die niet met hem willen samenwerken omdat ze het inhoudelijk oneens zouden zijn.

ON! benadrukt ook dat het net in de rest van het televisielandschap is dat er allerlei schandalen zijn uitgebroken. Men wijst op de gevallen van grensoverschrijdend gedrag en misstanden bij onder meer BNNVARA en NOS Sport. Schandalen die “jarenlang zijn genegeerd” en waarbij zelfs “de top van de NPO niet onbesproken blijft”. De zender vindt de boete “hypocriet”. Ongehoord Nederland geeft tot slot mee dat zijn naam zegt dat het de ongehoorde kant van het nieuws wil brengen. Net dat zou het probleem zijn voor de NPO, die “zich een tegenstander toont van een vrije en pluriforme pers”.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/10/ongehoord-nederland-onder-vuur-in-nederlandse-tweede-kamer-racistische-drek-op-kosten-van-belastingbetaler/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Nieuwe boete voor Ongehoord Nederland, zender noemt die “onterecht en ongepast””

  1. Vrije pers, pluriforme pers? Dat wil men niet. Men wil dat alle zenders zich conformeren aan het dominante discours. Men wil dat alle zenders in de pas lopen. Hypocrisie is in ons Westen verheven tot de grootste kunstvorm: in naam van inclusie en pluraliteit elke dissidente stem morsdood knijpen. Hypocriet, hypocrieter, Westers…

Plaats een reactie

Delen