Heel wat burgemeesters zijn het niet eens met de plannen van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) om gemeenten na 2024 gedwongen te doen fuseren. Met een heus burgemeestersfront wil Glabbeeks burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij, eerder LDD) een tegenaanval inzetten. “Het is tijd dat alle Vlaamse partijen kleur bekennen vóór de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer duidelijk weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen”, vertelt Reekmans bij VRT NWS.
De plannen van Somers stuiten op heel wat protest. De Open Vld-minister wil richting honderd in plaats van de huidige driehonderd gemeenten gaan in Vlaanderen en stimuleert momenteel vooral de vrijwillige gemeentefusies. Maar zo vrijblijvend zijn die niet, oordeelt Peter Reekmans. Er is namelijk “de valse bewering nat kleine gemeenten zich beter kunnen haasten om een fusiepartner te kiezen, omdat ze anders zouden verplicht worden te fuseren na 2030”.
Geen verplichtingen en enkel na referendum
“Het is hoogtijd dat alle Vlaamse partijen kleur bekennen voor de Vlaamse verkiezingen in mei 2024, zodat de kiezer duidelijk weet welke partij al dan niet hun dorp wil afschaffen”, vertelde Reekmans. Cd&v en Vlaams Belang spraken zich al uit tégen de verplichte gemeentefusies. Zo oordeelt voorzitter Sammy Mahdi (cd&v) dat er van gedwongen huwelijken vaak niets goeds komt. “Landelijke gemeenten willen net hun eigenheid bewaren”, oordeelde Mahdi al een tijd geleden. “Dat doe je niet door hen tegen hun wil te laten opslorpen door steden.”
Vlaams parlementslid Yves Buysse (Vlaams Belang) gaf na de heisa rond de afgeschoten fusie tussen Boortmeerbeek en Mechelen aan dat zijn partij niet afkerig staat tegenover elke gemeentefusie, maar dat die wel vrijwillig en met inspraak van de inwoners moeten gebeuren. “Vrijwillige fusies tussen gemeenten kunnen we zeker aanmoedigen, wanneer die het verhogen van de efficiëntie van de dienstverlening voor ogen hebben”, aldus Buysse. “Een financiële graai in de Vlaamse kas en een goede (partij)verstandhouding tussen de huidige burgemeesters of partijpolitieke doelen, kunnen echter nooit het uitgangspunt zijn. Het Vlaams Belang eist ook dat de inwoners zich over de geplande fusie kunnen uitspreken via een bindende volksraadpleging.”
Reekmans wil met zijn burgemeestersfront een belangrijk thema maken van het fusiedebat. “Dat is de enige manier om alle Wetstraatpartijen kleur te laten bekennen vóór de verkiezingen, zodat ze niet geniepig verplichte gemeentefusies na de verkiezingen kunnen gaan invoeren”, besluit hij.
Lees ook: