Uncategorized

Noorse riskeert drie jaar cel omdat ze zei dat “mannen niet lesbisch kunnen zijn”

Carl Deconinck

Tonje Gjevjon is een actrice en filmmaakster uit Noorwegen. Er hangt haar een celstraf van 3 jaar boven het hoofd omdat ze heeft gezegd dat mannen niet lesbisch kunnen zijn. Gjevjon, zelf een lesbische, zou zich hiermee schuldig hebben gemaakt aan haatspraak.

Op 1 oktober schreef de filmmaakster op Facebook dat mannen die beweren dat ze lesbisch en vrouw zijn, “discriminerende, perverse fetisjisten” zijn wat haar betreft. Ze klaagt aan dat transgenders zeer actief zijn in belangenorganisaties.

“Queer verenigingen zoals de Free Association en mannen die het fulltime lesbisch zijn fetisjiseren, gebruiken nu wetgeving die door het parlement is aangenomen om mensen te melden die zich niet willen conformeren aan dit gekke geloofsregime”, aldus Gjevjon. “Het is net zo onmogelijk voor mannen om lesbisch te worden als voor mannen om zwanger te worden.” Genderidentiteit noemt ze “een dwaas en geconstrueerd concept”.

Onderzoek

De Facebook-post wordt nu onderzocht op strafbaarheid, zo kreeg Gjevjon te horen van de autoriteiten. Gjevjon verklaarde dat ze opzettelijk haar Facebookbericht plaatste om de aandacht te vestigen op het Noorse statuut voor haatzaaien. De wetgeving is in 2020 gewijzigd toen het parlement van het land ermee instemde om haatzaaiende taal tegen transgender personen illegaal te maken, zelfs in kleine kring.

Gjevjon is niet de eerste persoon die wordt vervolgd voor dergelijke uitspraken. Christina Ellingsen, een vertegenwoordiger van Women’s Declaration International (WDI) Noorwegen, had eerder ook verklaard dat mannen noch lesbisch noch moeder kunnen zijn. Vrouwenrechtenorganisaties waarschuwen er al langer voor dat de nieuwe wetten rond zogenaamde haatspraak en genderidentiteit de vrije meningsuiting zouden verstikken.

Ghevjon is al langer kritisch over de materie. “Ik geloof dat het absoluut noodzakelijk is om biologisch geslacht als basis te plaatsen in alle contexten waar seks juridisch, cultureel of praktisch relevant is, en dat het gelijkstellen van seks met genderidentiteit schadelijke, discriminerende gevolgen heeft voor vrouwen en meisjes – vooral lesbiennes,” zei ze eerder.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/12/n-va-fractieleider-de-roover-kritisch-voor-haatspraakplannen-reynders/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Noorse riskeert drie jaar cel omdat ze zei dat “mannen niet lesbisch kunnen zijn””

  1. Dit krijg je als je muilkorfwetten stemt. Iedere kritische stem wordt in de kiem gesmoord. Ook al wordt een mening nogal stevig verwoord, toch vind ik dat ze uitgesproken mag worden. Deze zaak is schandaleus. Je kan het bestempelen als staatsterreur.

  2. Dat mannen niet lesbisch kunnen zijn is een evidentie. Wie dat beschouwt als haatspraak een liberale debiel. Wel conform met de extreem onverdraagzame liberale ideologie in België en de EU dewelke vrijheid van opinie (van de oppositie) wenst te criminaliseren.

  3. We hebben wetten die dit vonnis rechtvaardigen. Dankzij partijen die dit goedkeurden. Ik stem in ieder geval niet meer op partijen die dit soort muilkorfwetten hebben ondersteund.

  4. De politiek-correcte ontaarding ettert vlot in Scandinavië, zeker in Sverige. Maar naar verluidt kunnen er toch ook geen vrouwelijke jeanetten zijn, wat te maken zou kunnen hebben met het Freudiaanse concept
    “der Penisneid”.

Plaats een reactie

Delen