In de plenaire vergadering van donderdag weigerde eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) in te gaan op de vraag van Kamerlid Anneleen Van Bossuyt over de weigering om een istostatische pers uit te voeren naar het Verenigd Koninkrijk. Opvallend genoeg werd er in 2004 nog een dergelijke pers geleverd aan Iran. “U vindt Iran dus minder problematisch dan het Verenigd Koninkrijk”, reageert Van Bossuyt.
Ecolo wil niet dat België nucleair materiaal levert aan het Verenigd Koninkrijk. Daarom weigerde de partij om een exportvergunning te verlenen aan een Vlaamse producent van machines die gebruikt worden voor het onderhoud van het Britse nucleaire arsenaal. De houding van Ecolo zorgt voor onvrede binnen de regering, maar premier De Croo blijft zijn ministers hierover beschermen tegen de buitenwereld.
Dogmatismen met economische gevolgen
Het Verenigd Koninkrijk is een NAVO-partner én een belangrijke handelspartner van België. Door dit fiasco dreigt het VK nu een contract ter waarde van 600 miljoen euro bij FN Herstal op te zeggen. FN Herstal is volledig in handen van het Waals Gewest, dus dat zou een groot verlies betekenen. De producent van de istostatische persen is in Vlaanderen gevestigd.
In 2004 leverde België nog exact dezelfde istostatische pers aan Iran. Dat gebeurde eerder ook aan Taiwan, China en Rusland. Maar dat het Verenigd Koninkrijk er nu geen krijgt, ligt volgens De Croo aan de veranderde regelgevingen door de Brexit. Al klopt dat volgens Van Bossuyt niet: “U verschuilt zich achter de administratie om de groene dogmatismen binnen uw regering te verbergen.”
Deze zomer diende N-VA al een wetsvoorstel in om de situatie te deblokkeren, maar dat werd door Ecolo en Groen gekelderd. “We weten dat er partijen zijn binnen Vivaldi die het verval van België in de internationale sfeer niet kunnen aanzien. Het is daarom dat ze tijdens de zomer hun handtekening zetten onder dit voorstel, dat we woord-voor-woord terug indienen”, aldus Van Bossuyt.
Lees ook: