Oekraïense vluchtelingen moeten zich verplicht inschrijven bij VDAB

Jo Brouns (Photonews)

Uncategorized

Oekraïense vluchtelingen moeten zich verplicht inschrijven bij VDAB

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering wil meer Oekraïense vluchtelingen aan het werk zien en verplicht ze daarom om zich in te schrijven bij de VDAB. Momenteel krijgen Oekraïense vluchtelingen een leefloon, maar zijn ze niet verplicht zich te registreren bij de VDAB. Dat schrijft HLN. In Nederland is al zo’n tachtig procent van de Oekraïners aan het werk, in Vlaanderen ligt dat aantal veel lager.

Momenteel verblijven er 37.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Vlaanderen. Van de groep op beroepsactieve leeftijd is momenteel één op drie aangemeld bij de VDAB. Nog eens een derde daarvan heeft al een job gevonden. Om het tempo op te krikken keurde de Vlaamse ministerraad daarom vandaag drie maatregelen goed. “Ik wil er samen met de lokale besturen toe komen dat elke Oekraïense vluchteling zich inschrijft bij de VDAB. Dat verhoogt hun kansen op een job”, reageert Vlaams minister van Werk Jo Brouns (cd&v).

De minister zal contact leggen met de steden en gemeenten en een decreet schrijven die de inschrijving bij de VDAB voor Oekraïense vluchtelingen verplicht maakt. Coalitiepartners Open Vld en N-VA juichen het initiatief toe. Ze oordelen dat – nu het met de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen goed lijkt te gaan – nu tijd is om hen meer richting jobs te brengen. “Werken is en blijft de belangrijkste factor voor integratie in onze Vlaamse samenleving”, aldus minister Matthias Diependaele (N-VA).

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/08/weinig-oekraiense-vluchtelingen-in-vlaanderen-via-vdab-aan-het-werk/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Oekraïense vluchtelingen moeten zich verplicht inschrijven bij VDAB”

Plaats een reactie

Delen