De Europese Unie heeft de invoer van vloeibaar aardgas uit Rusland dit jaar tot recordhoogte zien stijgen en miljarden euro’s naar Moskou gestort, ondanks de lippendienst ten aanzien van Oekraïne.
Terwijl de Europese Unie (EU) een olie-embargo oplegt aan Rusland, stijgt de invoer van Russisch vloeibaar aardgas (LNG) naar een nieuw hoogtepunt. Vergeleken met het voorgaande jaar heeft de EU, inclusief Groot-Brittannië, bijna 21 procent meer LNG uit Rusland gekocht dan voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Dat blijkt uit actuele cijfers van marktonderzoeksbureau Icis.
“13 procent van de Europese LNG-import komt momenteel uit Rusland en het volume groeit sterk”, zegt gasexpert Andreas Schröder van Icis. De EU-lidstaten plus Groot-Brittannië betalen veel voor Russisch LNG: grofweg zou er van januari tot november bijna 27 miljard euro naar Moskou gevloeid zijn. En dat ondanks het feit dat conventionele gasstromen uit Rusland al maanden vrijwel volledig tot stilstand zijn gekomen. De EU schakelde dus over van Russische olie naar Russisch vloeibaar gas.
Evenveel geld voor Rusland als voor Oekraïne
Het Europese geld dat alleen al aan Russisch LNG wordt uitgegeven, ligt net onder de totale hulp die EU-instellingen en lidstaten sinds het begin van de volledige oorlog in februari naar Oekraïne hebben gestuurd. Het Kiel Institute for the World Economy Ukraine aid tracker heeft vastgesteld dat de EU gezamenlijk 29 miljard euro aan militaire en financiële hulp heeft gestuurd.
Europese landen hebben hun gasopslag nu gevuld om de winter goed door te komen, maar de lente zou opnieuw een moeilijk moment kunnen worden. De voorraden vloeibaar aardgas op de open markt waren dit jaar kunstmatig hoger dan normaal, gezien de verminderde productie van communistisch China als gevolg van de draconische zero-Covid-strategie van Beijing, die de productie ernstig heeft beïnvloed. Schröder verwacht volgend jaar een tekort van ongeveer tien miljard kubieke meter.