Ondanks oorlog in Oekraïne koopt Europa voor recordcijfers lng uit Rusland

Shutterstock

Uncategorized

Ondanks oorlog in Oekraïne koopt Europa recordhoeveelheid vloeibaar aardgas uit Rusland

Carl Deconinck

De Europese Unie heeft de invoer van vloeibaar aardgas uit Rusland dit jaar tot recordhoogte zien stijgen en miljarden euro’s naar Moskou gestort, ondanks de lippendienst ten aanzien van Oekraïne.

Terwijl de Europese Unie (EU) een olie-embargo oplegt aan Rusland, stijgt de invoer van Russisch vloeibaar aardgas (LNG) naar een nieuw hoogtepunt. Vergeleken met het voorgaande jaar heeft de EU, inclusief Groot-Brittannië, bijna 21 procent meer LNG uit Rusland gekocht dan voor het uitbreken van de Oekraïne-oorlog. Dat blijkt uit actuele cijfers van marktonderzoeksbureau Icis.

“13 procent van de Europese LNG-import komt momenteel uit Rusland en het volume groeit sterk”, zegt gasexpert Andreas Schröder van Icis. De EU-lidstaten plus Groot-Brittannië betalen veel voor Russisch LNG: grofweg zou er van januari tot november bijna 27 miljard euro naar Moskou gevloeid zijn. En dat ondanks het feit dat conventionele gasstromen uit Rusland al maanden vrijwel volledig tot stilstand zijn gekomen. De EU schakelde dus over van Russische olie naar Russisch vloeibaar gas.

Evenveel geld voor Rusland als voor Oekraïne

Het Europese geld dat alleen al aan Russisch LNG wordt uitgegeven, ligt net onder de totale hulp die EU-instellingen en lidstaten sinds het begin van de volledige oorlog in februari naar Oekraïne hebben gestuurd. Het Kiel Institute for the World Economy Ukraine aid tracker heeft vastgesteld dat de EU gezamenlijk 29 miljard euro aan militaire en financiële hulp heeft gestuurd.

Europese landen hebben hun gasopslag nu gevuld om de winter goed door te komen, maar de lente zou opnieuw een moeilijk moment kunnen worden. De voorraden vloeibaar aardgas op de open markt waren dit jaar kunstmatig hoger dan normaal, gezien de verminderde productie van communistisch China als gevolg van de draconische zero-Covid-strategie van Beijing, die de productie ernstig heeft beïnvloed. Schröder verwacht volgend jaar een tekort van ongeveer tien miljard kubieke meter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Ondanks oorlog in Oekraïne koopt Europa recordhoeveelheid vloeibaar aardgas uit Rusland”

  1. Niet alleen gas, ook petroleum wordt ‘in massa’ aangevoerd. En dan nog de graanhandel. Van de paar honderd scheepsvrachten graan zijn er uitgerekend 2 naar behoevende derde wereld landen gegaan; de bulk van dat graan uit Rusland en Oekraïne werd geleverd in Frankrijk en Nederland. Over Hypocrieten gesproken daar bij de EU. ‘Hypocriet’ is eigen een veel te gematigde term om deze troep aan te duiden. Mensen zitten intussen wel in de kou; het zal von de leyen worst wezen.

  2. Desondanks de eerdere meldingen dat men de gastoevoer vanuit rusland drastich zou verminderen is alweer een leugen maar de tweede grote leugen is dat er blijkbaar een overvloed aan gas is dus de prijzen zouden moetend dalen. Dus elke drogreden is goed om de prijzen hoog te houden dus diefstal. Idem voor elektriciteit zegt men dat het licht gaat uitdoven maar BE heeft een overschot en exporteert elektriciteit, allemaal leugens.

  3. Desondanks de eerdere meldingen dat men de gastoevoer vanuit rusland drastisch zou verminderen is alweer een leugen maar de tweede grote leugen is dat er blijkbaar een overvloed aan gas is dus de prijzen zouden moetend dalen. Dus elke drogreden is goed om de prijzen hoog te houden dus diefstal. Idem voor elektriciteit zegt men dat het licht gaat uitdoven maar BE heeft een overschot en exporteert elektriciteit, allemaal leugens.

Plaats een reactie

Delen