Vrijdag wordt de begroting van de Senaat besproken en ondanks de beloofde besparingen komt daar weinig van in huis. Dat oordeelt Karl Vanlouwe, fractieleider in de Senaat voor N-VA. “In plaats van te besparen puurt de Senaat uit haar eigen financiële reserves”, aldus Vanlouwe. “In plaats van keuzes te maken, kiezen de Vivaldisten opnieuw voor de gemakkelijkheidsoplossing. De Senaat blijft geld verslinden.” Bovendien komen de begrotingstabellen van de Senaat niet overeen met de tabellen die de federale overheid heeft opgesteld.
Het nut van de Senaat wordt door verschillende partijen ter discussie gesteld en zelfs de senatoren zelf snappen soms niet goed wat hun functie juist is. De Senaat dient enkel nog als ‘reflectiekamer’, een ouderwetse praatbarak zonder echte macht. Het is soms zo erg dat er vergaderingen van de Senaat worden afgeschaft, simpelweg omdat er geen teksten zijn om over te stemmen. Er werden al verschillende wetsvoorstellen ingediend om de Senaat af te schaffen en ook Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) pleit ervoor om op termijn de instelling af te schaffen.
Onrealistische besparingen
Er werd in oktober nog beslist om 15 miljoen euro te besparen op de instelling, maar uit de begrotingstabellen blijkt dat er voor de rest niet veel meer bespaard wordt, én dat er onrealistische zaken in de begroting opgenomen worden. “Zoals een half miljoen euro besparing op de energiekost”, reageert Vanlouwe. “Terwijl de energieprijzen net gestegen zijn. Bovendien gaan de tabellen uit van een dotatie van 41 miljoen euro, terwijl in de uitgavenbegroting van de federale regering gesproken wordt over een dotatie aan de Senaat van 35 miljoen euro.” Opnieuw een fout in de begroting dus.
Bovendien snijdt de Senaat in eigen vel door de subsidies voor de pensioenkas (2 miljoen euro), de subsidies voor werken (2,1 miljoen euro) en het negatief saldo (261.399 euro) gedekt worden door de reserves van de Senaat. “Vivaldi schrijft wel een besparing op de dotatie in de begroting, maar gaat toch meer geld uitgeven in de Senaat”, hekelt Vanlouwe. “Met een broekzak-vestzakoperatie probeert men dit te verkopen als een besparing door gewoon uit de reserves te putten.”
Geen structurele hervormingen in de Senaat dus, ondanks dat dat in het regeerakkoord wel beloofd was en verschillende Vivaldi-partijen al hebben opgeroepen om de Senaat af te schaffen. Het komt er vooralsnog niet van: elke wetsvoorstel hieromtrent wordt weggestemd.