Politicoloog Bart Maddens: "Partijfinanciering is veel erger dan pensioenbonus"

Bart Maddens. Photo News

Uncategorized

Politicoloog Bart Maddens over “democratische normvervaging” van Vivaldi: “Willen de liberalen dan een oppositieverbod invoeren?”

Wannes Neukermans

Politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) uit in een opiniestuk in De Tijd zijn bezorgdheid over de “democratische normvervaging” van de federale regering. Hij doet dat na de aanvallen van Open Vld op de oppositie, die zich te hard zou hebben opgesteld over ‘WhatsApp-gate’, het schandaal over de federale begroting.

Maddens trekt de vergelijking met de Belgische politiek van de jaren ’80. De socialistische Louis Tobback gold toen in het parlement als een sterk oppositieleider, herinnert de KU Leuven-hoogleraar zich. “De oppositieleiders van vandaag zijn koorknapen in vergelijking met iemand als Tobback in de jaren tachtig. Het virulente retorische vuurwerk waarmee hij de regering constant bestookte, kent nu zijn gelijke niet.” Ondanks dat had iemand als premier Wilfried Martens er nooit aan moeten denken om zo gekwetst te zijn als premier De Croo en zijn partij nu zijn na de kritiek van oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang op het begrotingsschandaal.

Een en al verontwaardiging

“Die partij is nu een en al verontwaardiging”, aldus Maddens. “De N-VA en het Vlaams Belang willen de premier kapot maken en bewijzen dat België niet werkt”, klinkt het bij de Vlaamse liberalen. “Hoezo? Willen de liberalen dan een oppositieverbod invoeren?”, vraagt Maddens zich af. Volgens hem is dit een teken van democratische normvervaging. “Zou De Croo zich niet beter wat meer inspannen om te bewijzen dat België wel functioneert, in de plaats van de oppositie in diskrediet te brengen?”

Volgens Bart Maddens zijn er nog meer symbolen voor de “democratische normvervaging” bij de federale regering. Zo zijn er de voorstellen van o.a. de PS om de budgetten voor Facebook-advertenties van politieke partijen wettelijk te beperken. Niet toevallig oppositiepartijen Vlaams Belang en PVDA/PTB maken daar veelvuldig gebruik van, omdat ze nu eenmaal minder aan bod komen in de klassieke media. “Het zint de meerderheid niet dat ze daarmee scoren”, aldus Maddens.

Volgens Maddens wordt iedereen die aankaart dat de federale regering wel het Franstalige, maar niet het Vlaamse verkiezingsresultaat weerspiegelt, weggezet “als een ondemocratische populist, een doodgraver van België.” “België lijkt vandaag vooral zichzelf te begraven”, weerlegt Maddens dat. “Om dit België in stand te houden moeten we steeds meer democratie inleveren. Is dat het wel waard? Het is niet zeker dat de Vlaamse kiezer daarop bevestigend zal antwoorden in 2024.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/open-vld-opent-aanval-op-oppositie-media-en-zelfs-de-bleeker-in-poging-om-de-croo-te-redden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Politicoloog Bart Maddens over “democratische normvervaging” van Vivaldi: “Willen de liberalen dan een oppositieverbod invoeren?””

  1. Ik kan Maddens in deze absoluut geen ongelijk geven. De normvervaging van de vivaldi regering, en in se ook deze van de Vlaamse regering als het in hun kraam past, is onwezenlijk. Kijk wat er gebeurt op justitie: JC wordt afgeknald door “zichzelf” met “verschillende kogels” (probeer het maar eens) en zijn zaak krijgt een rechter die verbiedt dat er een onafhankelijke autopsie kan gebeuren. YV wordt zomaar afgeknald met de woorden “ta geule”, zelfs flikkenmoordenaars “allahoe akbar” schreeuwend en topterroristen worden in de benen geschoten, en YV wordt als éénzaat afgeschilderd als wapenexpert met “honderden wapens” dus “geausradierd”. Kijk wat vivaldi met de media doet, 725 miljoen om “postbedeling” als subsidie toeschuiven om toch maar niets verkeerd over vivaldi naar buiten te brengen, de morgen, de standaard, HLN schrappen elke kritieke noot over vivaldi alsof ze het kremlin zijn in hun comments, zelfs de Post pikte zijn graantje mee met de “contracten” voor “postbedeling”, de politiek benoemde ceo werd al geofferd. Nog nooit is de maatschappij sedert vivaldi zo gepolitiseerd geworden, alles wordt minutieus bijgehouden en verkeerde of kritische noten leiden tot belastinginspecties, omgevingsvergunningen die niet toegekend of vertraagd worden, zelfs parkeerkaarten gaan onder de loep van de vivaldi politiek correcte kaart. Zoals Poetin zich keert tegen de burgerbevolking, zo keert vivaldi zich tegen het kritische deel van de bevolking omdat de ene op het slagveld, de andere op de begroting en in het politieke landschap van geen hout meer pijlen weet te maken. Laatst op Doorbraak: 8% van de kiezers stemt ongeldig, 12% komt niet eens opdagen, en van de resterende 80% stemt 1 op 3 op extreme partijen. Kortom wiskundig gezien is bijna de helft niet vertegenwoordigd door de politiek, bij vivaldi en de Vlamingen is dit slechts 1/3de van de Vlamingen die 80% van de facturen moeten betalen in dit land! Hou de eer aan uzelf Mr Decroo-Delai (Eveline Delai even googelen voor dezen die enkel de MSM lezen) en hou er aub mee op. De politisering maakt alles kapot en de Vlaming neemt het niet meer, zelf de meest progressieven als Vooruit werken alleen nog met oude krokodillen die hun gesjoemel al meermaals bewezen hebben Vandebroucke en Gennez. Of gaan we tot 2024 een Poetintje doen en het ganse gerecht alles op “extreem rechts en de (Vlaamse)nazis” laten schuiven?

  2. De liberalen. België 1919 eisten de liberalen met de invoering van het enkelvoudig algemeen kiesrecht, een ondemocratisch proportioneel kiesstelsel om te verhinderen dat de katholieke of de socialistsche partij de volstrekte meerderheid zouden behalen en de liberale partij overbodig zou worden.
    In de jaren dertig Hitler geholpen met de invoering van de dictatuur. In Spanje geheuld met dictator putchist Franco. In Griekenland met de installatie van militaire dictaturen. In Chili medeplichtig met de putch van Pinochet en idem dito in andere facho-militaire regimes van Z-Amerika. De ideologische vrienden van de Belgische en Vlaamse liberalen hebben een zwaar beladen verleden als vijanden van de democratie en van het volk.

  3. Wat hij zegt over het verkiezingsresultaaat klopt. De vlaamse lafaarden laten dat allemaal toe zonder protest. Het zijn en blijven knechten en wat een kardinaal ooit verkondigde klopt ook: Vlaams is enkel goed voor meiden en knechten maar niet om te besturen. Ik benverlegen om vlaming te zijn

  4. De Liberalen en het zingend sneaker konijn samen met de Parti Scandilitis maar afgeven op de volgens hen niet democratische Orban en Marowiecki!In Boedapest en Warschau lachen ze zich momenteel een breuk met de niet verkozen moraalridders uit Brussel en Straatsburg! Lachaert en co weten van geen hout nog pijlen maken

  5. Bij Vivaldi en de Vlaamse regering vind je helaas alleen geografische Vlamingen. Ze hebben een totaal gebrek aan Vlaamse identiteit en zelfbewustzijn. Ziet iemand een verschil tussen Alexander Decroo (OVLD), Bart Somers (OVLD) en Jan Jambon (N-BA)? In 1302 zouden ze die pipo’s als Leliaarts beschouwd hebben.

  6. ik heb een stille vrees dat wanneer we naar de stembus moeten gaan die toestellen aangepast zullen worden,om de 5 stemmen voor NVA-VB twee weg.Dit zal niet te controleren zijn en we weten allemaal dat porno sander een leugenaar en lafaard is.Men zeggen het voort

  7. De demonisering van het VB wegens hun vermeende “hate speech”(sic) is een PoCo-passe partout om elke Oppositie te proberen castreren omdat Liberalen dreigen onder de kiesdrempel verzopen te worden bij de volgende verkiezingen. Het Liberalisme is een hopeloos aftandse ideologie die haar volkomen ongeloofwaardigheid continu bewijst.

Plaats een reactie

Delen