PS blijft vasthouden aan excuses en herstelbetalingen voor Congo

Een gevandaliseerd standbeeld van Leopold II. Photo News

Uncategorized

PS blijft vasthouden aan excuses en herstelbetalingen voor Congo

Anton Schelfaut

De PS wil de aanbevelingen van de Bijzondere Commissie koloniaal verleden niet stemmen als resolutie in de Kamer als de excuses aan Congo, Rwanda en Burundi worden geschrapt. Bovendien blijven de Franstalige socialisten pleiten voor herstelbetalingen.

Vorige week weigerden meerderheidspartijen Open Vld en MR deel te nemen aan de eindstemming van de Bijzondere Commissie koloniaal verleden. Ze waren het niet eens met punt 69, dat parlementaire excuses aan de Congolese, Burundese en Rwandese bevolking voorschrijft.

Om te vermijden dat 2,5 jaar werk daardoor in de vuilbak belandt, heeft Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) de excuses uit de tekst geschrapt en alle andere beleidsaanbevelingen quasi ongewijzigd ingediend als parlementaire resolutie.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/excuses-uit-aanbevelingen-congocommissie-geschrapt/

Flauw afkooksel

De Franstalige socialisten zijn dat idee niet genegen. Volgens PS-Kamerleden Christophe Lacroix, Jean-Marc Delizée en Malik Ben Achour moet de resolutie “de mislukking van de commissie maskeren en een uitgang bieden aan rechts en de conservatieven die de voorgestelde aanbevelingen niet wilden stemmen”. “Voor ons zou een tekst zonder excuses of fonds om de fouten uit het verleden te herstellen een flauw afkooksel zijn, en we zullen die niet stemmen. Het lange werk in de Commissie verdient beter dan dat”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “PS blijft vasthouden aan excuses en herstelbetalingen voor Congo”

  1. massamoordenaar leopold was een waal dus ook logisch dat de walen het gelag van hun massamoordenaar betalen. En de nazaten worden tot in het zevende knoopsgat er voor beloond, ga het geld daar dan halen.

  2. Het was de socialist Paul-Henri Spaak (BSP-BSP) die als laatste minister van Ruanda-Urundi het licht uitdeed?!
    Als het de OpenVld en N-VA menens is dan houden ze het been stijf en koppelen ze dit eventueel aan de transfers maar ik vrees dat ze zullen draaien als een haan op de kerktoren m.a.w een ” Tsjeefke ” doen!? Dat ze diegenen voor de herstelbetalingen laten opdraaien die er het meeste hebben aan verdiend en de wandaden lieten begaan…Namen noemen lijkt mij in deze zaak overbodig!?

Plaats een reactie

Delen