Na de overwinning van Marokko op het WK Voetbal braken er opnieuw rellen uit in onder andere Brussel, Antwerpen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Parijs en Madrid. In Antwerpen en Brussel zijn meer dan 100 arrestaties uitgevoerd, nadat feestvierende supporters van het Marokkaans voetbalelftal met stenen naar agenten begonnen gooien en opnieuw zaken in brand staken. De politie werd genoodzaakt traangas en waterkanonnen in te zetten. In de Marokkaanse hoofdstad Rabat bleef het rustig en vierden de tienduizenden Marokkanen die op straat waren gekomen zonder rel te schoppen.
Hoewel de situatie in de journaals vlak na affluiten van de match – Marokko won van Spanje na een strafschoppenreeks – nog uitgelaten en vrolijk leek, sloeg die nadien al snel om. Zowel in Antwerpen als Brussel keerden relschoppers binnen de groep feestvierders zich tegen de politie en begonnen ze hen te bekogelen met stenen. De politie reageerde in beide steden met het waterkanon en traangas. In Brussel zijn er 114 mensen administratief aangehouden en 5 mensen gerechtelijk. In Antwerpen gaat het om een twintigtal administratieve en twee gerechtelijke.
Brandstichting en stroomstootwapens
In Antwerpen braken er op het Kiel en aan de Turnhoutsebaan rellen uit, ondanks verwoede pogingen van Marokkaanse ouders om de amokmakers in toom te houden. Zij konden de jongeren echter niet in de hand houden, dus mondde het uit in een confrontatie met de politie. Aan de Turnhoutsebaan werd een 15-jarige opgepakt die een vuilbak in brand wilde steken. Daarnaast pakte de politie ook iemand op die een stroomstootwapen (taser) bij had. In Brussel werd de politie bekogeld en werd een grote afvalcontainer in brand gestoken.
Ook in Nederland werd de overwinning van Marokko weer aangegrepen om keet te schoppen in verschillende grote steden. In Den Haag gooiden supporters van Marokko met zwaar vuurwerk richting agenten en moest de Mobiele Eenheid (ME) chargeren. Ook in Amsterdam werden hulpverleners belaagd door supporters. Twee agenten, die een scooterrijder die wheelies maakte overeind hielpen, raakten gewond nadat ze een vuurwerkbom naar zich toegegooid kregen.
Gehoorschade
De Rotterdamse politie hield 35 mensen aan voor vuurwerkbezit, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs of belediging van de politie. Een agent liep gehoorschade op nadat er op de Coolsingel een grote vuurwerkbom werd afgestoken en de ME moest de meute uit elkaar drijven.
In de Utrechtse wijk Lombok moest de ME eveneens ingezet worden, maar daar zijn er “voorlopig” nog geen aanhoudingen gemeld bij rellen. Wel is er één iemand aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk.
Parijs
In de Franse hoofdstad Parijs staken Marokkaanse fans op de Chaps-Élysées auto’s in brand, en ook in andere Franse steden braken er rellen uit. De politie moest er op verschillende plaatsen het waterkanon inzetten.
In veel Spaanse steden was er een veel feestelijkere sfeer, maar onder andere in Madrid en Granada moest de politie toch enkele Marokkanen arresteren die zich tegen de politie keerden. In de gemeente Huelva, in Andalusië, moest de politie tussenbeide komen toen het tot een confrontatie kwam tussen dronken supporters van Marokko en Spanje. Ook in Qatar kwam het tot een confrontatie tussen de politie en Marokkaanse fans.
(Lees verder onder het artikel.)
In Marokko blijft het rustig
Uiteraard werd de historische overwinning ook in Marokko zelf gevierd. Het is de eerste keer ooit dat Marokko de kwartfinale van een WK haalt en nog maar de derde keer dat eender welk Afrikaans land dat doet. Tienduizenden fans kwamen op straat in de hoofdstad Rabat, maar daar bleek het rustig en mondden de festiviteiten niet uit in rellen.