Sonita Muluh (26) behaalde haar tweede Europese titel in het Poolse Skierniewice. Ze bevestigt daarmee de hoge inschatting die velen in de wereld van powerlifting over haar hebben.
Zondag 4 december werd Muluh Europees kampioene klassiek powerlifting. Ze was de beste in haar gewichtscategorie en in het algemeen klassement. De Boomse van Kameroense afkomst brak een reeks persoonlijke en Europese records
En dat is niet alles, want Muluh is de eerste vrouw die de Europese titel haalt in de categorie +84 kg én overall kan winnen, op zogenaamde goodlift-punten. Nochtans sprak ze een tijdje terug over pijn in haar voorarm en tendinitis. Aan PAL NWS noemt ze het een “overuse injury”. “Die overbelasting komt en gaat wel vaker tijdens het pieken. Na de wedstrijd ging het opnieuw beter en tijdens de voorbereiding voor het Europees kampioenschap heb ik er gelukkig geen last van gehad.”
“Na de wedstijd had ik het gevoel alsof er een vrachtwagen over me gereden was! Maar dat is normaal, aangezien ik zo diep gegaan ben. De spieren en pezen krijgen een grote piekbelasting te verwerken, en de zenuwbanen naar de spieren zijn uitgeput.”
Training
De vorige wedstrijd klonk het nog hoe moeilijk het squatten was. Nu won ze. “Qua training is er niets veranderd. Op dat moment was ik in een piekfase. Het doel daarvan is om een veel hoger gewicht te doen op de competitie zelf. Toen ik 240 kg gedaan heb, zat er veel vermoeidheid op mijn lichaam, maar zelfs dan zat er wel wat marge op. Uiteindelijk kon ik zo het Europees record verbeteren naar 253 kg. Het breken van records geeft Muluh veel voldoening. “Maar ik zie ze als een stap naar mijn ultieme doel om het open wereldrecord totaal te verbreken.” Daar is ze slechts 10,5 kg van verwijderd.
Entourage erg belangrijk
Hoewel de atlete alles zelf moet doen op het platform, is de entourage volgens Muluh erg belangrijk. “Ik heb een internationale coach (Joey Flexx, red.) die me in staat stelt mijn techniek te perfectioneren en met de juiste trainingsschematisering zo sterk mogelijk te zijn. Hij neemt de stress rond mijn training weg door goede communicatie en bijsturing. Vervolgens is er mijn platformcoach (Kristof De Coninck, red.) die elke wedstijd meegaat. Hij is belangrijk want we trainen altijd samen, hij kent mijn stijl, weet hoe de gewichten moeten bewegen tijdens de opwarming en helpt de pogingen te kiezen. Tijdens de wedstijd zelf helpt hij met werkelijk alles. Op belangrijke wedstrijden neem ik een extra ‘handler’ die mijn platformcoach helpt. Ten slotte wijst Muluh op Steve Ringoot en Stef Storme “die me vanaf het begin ondersteunden en zorgden dat ik in goede omstandigheden op competitiemateriaal kan trainen in de beste outfit, en mijn belangen ondersteunen.”
Uniek
Muluh is de eerste vrouw die in de +84 kg overall kan winnen, en dat is uniek. Ze wijst erop dat het boven 70 kg moeilijk is om nog effectieve spiermassa op te bouwen. “Maar hoger lichaamsgewicht op dezelfde spiermassa geeft een licht voordeel aangezien vet in intramusculaire holtes de spier over een betere hoek aanspant, en dat geeft een extraatje bij squat en vooral bankdrukken. Omdat er geen limiet is, kan elke extra kilo dat beetje meer geven. Maar dit maakt het erg moeilijk op punten tegen lagere gewichtsklassen. Aangezien ik de overall op punten kan winnen, wil dat zeggen dat ik elke kilo boven de 84 nog steeds efficiënt gebruik, en nog spiermassa kan bijbouwen. Maar ik ben wel een van de lichtere dames in de open klasse.” De prestaties op het EK geven haar de moed om op 17 juni in Malta voluit voor de wereldtitel te gaan, zeker nu ze zo dicht staat bij het wereldrecord totale punten.