Steeds meer opstoten van geweld in Pakistan

Shutterstock - illustratie

Uncategorized

Steeds meer opstoten van geweld in Pakistan

Carl Deconinck

Het is bijzonder onrustig aan de zuidwestelijke grens van Pakistan. Vredesgesprekken met de taliban sprongen af en volgens het Pakistaans leger zouden er zondag zeker 6 soldaten zijn gedood na botsingen met militante groeperingen in de provincie Beloetsjistan.

Zondag waren er meerdere gewelddadige incidenten waarbij verschillende soldaten het leven lieten. Het zwaarste incident was in Kohlu. Daar lieten 5 soldaten het leven bij een opruimactie van het leger. In Quetta waren er dan weer granaataanvallen waarbij 11 burgers gewond zijn geraakt. Twee dagen eerder was er een autobom in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Daarbij stierf een politieman.

Meer rebellen

De provincie Beloetsjistan grenst aan Afghanistan en Iran, 2 landen die nu ook niet bepaald een baken van rust en stabiliteit zijn. Het gebied wordt getroffen door geweld sinds het staakt-het-vuren tussen de taliban en de overheid van Pakistan is beëindigd. De Tehrik-e-taliban Pakistan staan los van de taliban in Afghanistan, maar is er wel mee bevriend. Ze hebben dezelfde religieuze en filosofische overtuigingen betreffende de islam. De Tehrik-e-taliban Pakistan zouden verantwoordelijk zijn voor vele tienduizenden doden in het land de voorbij decennia. De machtsovername van de taliban in Afghanistan gaf hen alleen maar meer durf.

In de regio zijn er echter ook nog separatisten actief die zich willen afscheiden van Pakistan, samen met militanten en rebellen die zich verzetten tegen de groeiende Chinese invloed en investeringsplannen in het land. Zo wil Peking onder meer een netwerk van wegen over land en per spoor aanleggen, wat een grote impact zal hebben op de streek.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/moordpoging-op-oud-premier-imran-khan-leidt-tot-grote-onrust-in-pakistan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen