Terreurproces zal minstens 35 miljoen euro kosten

Terreurproces (Photonews)

Uncategorized

Terreurproces zal minstens 35 miljoen euro kosten

Wannes Neukermans

Het assisenproces rond de aanslagen van 22 maart 2016 zal de belastingbetaler minstens 35 miljoen euro kosten. Alleen al de elektriciteitsfactuur wordt begroot op 1,23 miljoen euro. De cijfers raakten bekend na een parlementaire vraag van Koen Geens (cd&v) aan Justitieminister Van Quickenborne (Open Vld).

Uit een berekening van de FOD Justitie blijkt dat de verwachte kosten van het terreurproces oplopen tot 35 miljoen euro. Het grootste deel daarvan (27,6 miljoen euro) gaat naar de beheerders van de oude NAVO-site in Evere. Daarvan zijn o.a. verbouwingswerken, meubilair, audiovisuele systemen, informatica, catering en schoonmaak betaald.

Elektriciteit en verwarming

De elektriciteitskosten worden voorlopig op 1,23 miljoen euro geraamd, de verwarming in de zittingszalen en andere ruimtes zal naar schatting 544.000 euro kosten. Er gaat ook een tweetal miljoen euro naar tolken om het proces in acht talen over te brengen.

Slachtoffers en nabestaanden die het proces willen volgen, doen dat via een aparte webradio van 1,15 miljoen euro. En dan zijn er nog de lonen van de 12 juryleden en 24 plaatsvervangers. Zij kunnen een tijdlang niet werken, dus Justitie moet hun lonen ter waarde van 1,15 miljoen euro betalen.

De rubriek ‘andere kosten’, 1,6 miljoen euro, omvat onder andere verplaatsingskosten, zitpenningen voor bodes en het vervoer van bijvoorbeeld verblijfsmateriaal. De shuttlebus tussen het Brusselse justitiepaleis en de plaats van het proces kost 15.000 euro.

Er is al langer dan vandaag veel te doen om de kostprijs en procedure van het terreurproces. Omdat een behandeling voor het hof van assisen juridisch en logistiek veel te ingewikkeld zou zijn, wilde toenmalig minister van Justitie Koen Geens (cd&v) een hervorming door te voeren zodat er geen jury moest zijn voor dit proces. Franstalige partijen –  Ecolo uitgezonderd – bleven zich hier echter tegen verzetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Terreurproces zal minstens 35 miljoen euro kosten”

  1. Ondertussen zijn er slachtoffers en/of nabestaanden die door dezelfde Staat en verzekeringen aan het lijntje worden gehouden en nog steeds wachten op een volledige en correcte schadeloosstelling! Hoeveel kosten de pro deo advocaten van de klagende daders?!

  2. Indien de beklaagden dat plaatje meekregen moeten ze zich
    op slag Very Important People wanen.
    Eigenlijk verdienen zij geen proces na alles wat ze aangericht
    hebben. Een militaire rechtbank kan ze zonder veel omslag of
    ter dood veroordelen of ze levenslang opleggen.
    De feiten zijn er en ze zijn schuldig : waarom dan nog dat circus
    optuigen.
    En zorg dat de slachtoffers vergoed worden, daar kan men dan
    die miljoenen voor gebruiken die nu in dat circus gestoken
    worden.

Plaats een reactie

Delen