Timmermans legt kritiek Demir naast zich neer: "Ze is heel moedig als het gaat om natuur, waarom niet om klimaat?"

Frans Timmermans. Shutterstock

Uncategorized

Timmermans legt kritiek Demir naast zich neer: “Ze is heel moedig als het gaat om natuur, waarom niet op vlak van klimaat?”

Anton Schelfaut

Eurocommissaris Frans Timmermans, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Green Deal, heeft in Terzake gereageerd op de kritiek van Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA). Die laatste liet zich afgelopen weekend kritisch uit over het Europese akkoord over de uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS).

Onderhandelaars van de Europese lidstaten en de Europese Unie bereikten zondagochtend een akkoord over de uitbreiding van het emissiehandelssysteem (ETS). Daardoor zullen Europese burgers vanaf 2027 aan de pomp en via hun gasrekening moeten betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten.

Vlaams Energieminister Zuhal Demir (N-VA) liet weten dat ze de inhoud van het akkoord, dat ze “onbegrijpelijk” noemt, betreurt. “Vlaanderen staat helaas als enige op de rem van de Europese ratrace om alleenstaanden en gezinnen stelselmatig te verarmen”, reageerde ze. “Een klimaatbeleid zonder een sociaal bloedbad. Dat moet de ambitie zijn.”

Frans Timmermansfonds

In opdracht van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) werd vorig jaar een studie uitgevoerd naar de impact voor Vlaanderen van de uitbreiding van het ETS. Daaruit blijkt dat niet alle inkomsten via het sociaal klimaatfonds – dat Demir in het Vlaams Parlement omdoopte tot “het Frans Timmermansfonds” – terugvloeien naar Vlaanderen. Het ziet tussen 2026 en 2030 zo’n 420 miljoen euro wegvloeien naar andere lidstaten.

Eurocommissaris Frans Timmermans begrijpt de kritiek van Demir niet. “Zo werkt Europa: als je zoals Vlaanderen tot de rijkste delen van Europa behoort, betaal je meer dan je ontvangt. Dat is op andere terreinen gerechtvaardigd, maar hier blijkbaar niet”, reageert hij in Terzake.

(Lees verder onder de tweet.)

Moed

De Vlaamse regering nam vorig jaar al het standpunt in dat ze “fundamentele problemen” heeft met het voorstel om gebouwen en wegtransport op te nemen in het emissiehandelssysteem. Door het verzet van Vlaanderen kon België geen standpunt innemen aan de Europese onderhandelingstafel, tot groot ongenoegen van Karel Verhoeven, hoofdredacteur van De Standaard.

“Zij (Demir, red.) is heel moedig als het gaat om natuur, maar waarom niet als het gaat om het klimaat?”, vraagt Timmermans zich af. “De klimaatcrisis bedreigt ons als mensheid evenzeer als de biodiversiteitscrisis. Daar wil ze wel handelen, waarom dan niet op het vlak van klimaat?”

Timmermans maakt zich sterk dat mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen geen hinder zullen ondervinden van de energietransitie. “Dat kunnen we organiseren”, benadrukt hij. Verder stipt de Eurocommissaris aan dat Vlaanderen en België de miljardeninkomsten die ze zelf al uit het emissiehandelssysteem hebben gehaald, kunnen terugsluizen naar de burgers.

Kort na de uitzending reageerde Demir op Twitter. “Vlaanderen moet miljarden delen met Wallonië, miljarden delen met Brussel, miljarden delen met Europa. En dan glimlachen als u een stukje teruggeeft?”, hekelt ze. “Waarom noemt u Vlaanderen een rijke regio terwijl u heel goed weet dat de afrekening Belgisch is?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Timmermans legt kritiek Demir naast zich neer: “Ze is heel moedig als het gaat om natuur, waarom niet op vlak van klimaat?””

  1. “Duitsland is wat mij betreft gevangen in Rusland omdat het zoveel van zijn energie uit Rusland haalt”, zei Trump ooit.
    https://twitter.com/i/status/1496709662602932224
    We hebben dringend een ander EU-energiebeleid nodig. In de EU stemmen ze wetten a volonté op vraag van de klimaatlobby. Steenkoolcentrales zijn verboden vanaf 2030, auto’s op brandstof mogen niet meer geproduceerd worden vanaf 2035, we moeten klimaatneutraal zijn tegen 2050, Wie en hoe dat ze dat zullen doen is niet hun probleem en nog veel minder wie voor al die kosten zal opdraaien. Zo kan ik alle budgetproblemen in ons land ook oplossen. We stemmen dat we vanaf 2025 geen begrotingstekort meer mogen hebben en dat we vanaf 2030 geen overheidsschuld meer mogen hebben.
    Timmermans is een valse profeet. Eerst Europa Kapot maken door ongecontroleerde migratie, nu door klimaat. Corruptie is de houtworm in de schatkist vol ontwikkelingsgeld. Vele ngo’s die voortdurend op zoek zijn naar een nieuwe bestaansreden kunnen nu ook mee lurken aan het klimaatfonds, naast de 104 miljard dollar die de OESO- landen jaarlijks al aan ontwikkelingshulp besteden.
    https://youtu.be/gHUgjgts1nE

  2. Best case scenario zou zijn datie een hartaanval krijgt en er niemand hem wilt reanimeren. Ik laat u doodgaan Timmermans. Op mij moet je niet rekenen wanneer je onze armen secundair victimiseert.

  3. De ondergang van het Romeinse rijk was door de decadentie van de elite en de opkomst van het christendom,,……De ondergang van Europa is door de decadentie van de politiekers en de opkomst van de islam

  4. Zuhal Demir is recht door zee maar soms te ondoordacht. Wetenschap en kennis zijn helaas nog niet op een eindpunt gekomen en dus is het klimaat- en natuurbeleid nog steeds op de huidige onvolledige kennis gesteund. Sommige kennis is zelfs zo onvolledig dat het meer op de tovenaarskunnen van de vroeg historische volkeren gaat lijken. Die stuurden het zwarte schaap de woestijn in met de hoop dat daardoor hun goden welgevallig zouden zijn en hun problemen met de natuur zouden verdwijnen. Helaas was dit meestal niet het geval en moesten nieuwe offers geboden worden. Zo ook het CO2 gas dat nu fungeert als zwart schaap maar dat later door nieuwe offers zal moeten vervangen worden tot er niets meer overblijft en de Europese cultuur die oudere culturen in hun ondergang zal volgen. Die plannen van de huidige tovenaars, waarin Demir alsnog in meeging (stikstof) maar nu tegen ingaat (CO2) zullen als ze niet door een open debat gekeerd worden onherroepelijk de ondergang inluiden.
    De geschiedenis zou onze beleidsmakers moeten aantonen wat de gevolgen zijn van hun eigengereidheid maar helaas blijkt het leren uit het verleden geen optie voor hen. Ze blijven hardnekkig wegkijken en weigeren te luisteren naar de Cassandra’s van de huidige tijd. Troje ging ten onder zoals Europa ten onder zal gaan omdat niet geluisterd wordt naar de roepende in de woestijn.
    De pertinente ,maar wat ondoordacht gedane uitspraak van Demir over de varkens in Vlaanderen en, in dezelfde zin, opgenomen migratie was een prachtige voorzet aan de hulpjes van de huidige tovenaars om Demir ezelsoren op te zetten. Het ruimteprobleem waar het over ging werd volledig ondergesneeuwd, jammer.

Plaats een reactie

Delen