Uw Mening: Einde verhaal voor de Senaat

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Uw Mening: Einde verhaal voor de Senaat

Wannes Neukermans

Moet de Senaat afgeschaft worden? Een meerderheid van politici lijkt het erover eens, maar toch blijft de instelling momenteel in stand. Als gevolg van de laatste staatshervorming omvat de Senaat niets meer dan een veredelde praatbarak en heeft het nog amper wetgevende functies. Volgens de meeste lezers van PAL NWS kan de instelling daarom ook best afgeschaft worden.

Als gevolg van de zesde staatshervorming zijn de bevoegdheden sinds 2014 serieus ingeperkt. Voor quasi alle wetswijzigingen moet de Senaat niet meer tussenkomen en volstaat een stemming in de Kamer en een handtekening van de koning. Enkel voor grondwetswijzigingen moet de Senaat ook tussenbeide komen.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Komt het er ooit van?

In het verleden zijn er al meermaals voorstellen geweest om te Senaat af te schaffen, maar sommige partijen en politicologen vinden dat de Senaat niet zomaar mag verdwijnen. Zij zien er de ideale ontmoetingsplek in voor politici van alle verschillende niveaus die er in België zijn. Er zijn bovendien ook mensen die vinden dat de bevoegdheden van de Senaat opnieuw uitgebreid dienen te worden, zodat het opnieuw een volwaardig deel van het bicamerale stelsel wordt.

De meeste lezers (87 procent) vindt dat de Belgische Senaat best volledig afgeschaft kan worden. “Al acht jaar is de Senaat een overbetaalde praatbarak met amper bevoegdheden”, klinkt het in de reacties. “De Senaat heeft geen enkele toegevoegde waarde, tenzij het huisvesten van afgedankte politici om hen nog jaren van een goed inkomen te voorzien.”

Iedereen is het erover eens dat de Senaat in huidige vorm niet kan blijven bestaan: op die optie stemde geen enkele lezer. Een kleine minderheid (13 procent) vindt echter wél dat de Senaat opnieuw in ere hersteld moet worden. Zij zouden het goed vinden als de Senaat terug meer bevoegdheden krijgt. “Voor mij mag de Senaat terug in ere hersteld worden, maar dan met mensen die minstens 20 jaar in de leeuwenkuil van de Belgische politiek meedraaien”, oordeelt Marcel De Hauwere.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/vraag-van-de-week-wat-is-de-toekomst-van-de-senaat/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Uw Mening: Einde verhaal voor de Senaat”

  1. Senaat afschaffen en de afgedankte politiekers kunnen dan een eigen clubje stichten. Met de bijeengeschraapte lidgelden moeten ze het dan maar doen.
    Als ze vooruitziend zijn richten ze een vzw voor het goede doel op en bédelen om subsidies.

  2. Tja, de EU zit vol, de provincies zitten vol, de win for life als gouverneur zit vol, de beheerraden van allerlei overheid en ex overheidsbedrijven zitten vol…dus de senaat zal blijven bestaan zodat jankers/overlopers als Anciaux nooit echt zouden moeten gaan werken.

Plaats een reactie

Delen