VIDEO. Alexia Bertrand (Open Vld) kan niet zeggen voor wie nieuwe regeling van auteursrechten precies zal gelden

Alexia Bertrand. Photo News

Uncategorized

VIDEO. Alexia Bertrand (Open Vld) kan niet zeggen voor wie nieuwe regeling van auteursrechten precies zal gelden

Anton Schelfaut

De federale regering bereikte afgelopen woensdag eensgezindheid over de hervorming van de auteursrechten. De kritiek luidt dat het akkoord bewust vaag is geformuleerd om de lieve vrede binnen de regering te bewaren. Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) lijkt die kritiek in Villa Politica alleen maar te bevestigen. Tot driemaal toe kan ze geen antwoord geven op de vraag wie straks nog een beroep kan doen op het gunstregime van de auteursrechten en wie niet.

De Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor de hervorming van het auteursrecht. Die maakt deel uit van de programmawet, de tekst die de beslissingen van het begrotingsconclaaf in de praktijk brengt. De hervorming lag vooral bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gevoelig. Hij wilde vermijden dat de IT-sector van het gunstregime zou worden uitgesloten.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) stelde de Franstalige liberalen woensdag tijdens het begrotingsdebat in de Kamer gerust. Hij bevestigde dat de memorie van toelichting bij het wetsontwerp geen “restrictieve interpretatie” bevat, waardoor er geen sectoren uit de boot vallen.

Vaagheid

“Iedereen wist van bij het begin dat de auteursrechten gevoelig lagen voor de MR”, reageert staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand (Open Vld) in Villa Politica. “Ik denk dat het akkoord nu in orde is, maar u moet goed luisteren naar minister Vincent Van Peteghem. Het is zijn bevoegdheid.”

De kritiek luidt dat het akkoord vaag geformuleerd is om de lieve vrede binnen de regering te bewaren. Op de vraag of softwareontwikkelaars nog steeds betaald kunnen worden in auteursrechten, moet ook Bertrand tot driemaal toe het antwoord schuldig blijven. “U moet luisteren naar de minister van Financiën. Hij heeft daarop geantwoord. Hij heeft dat in de commissie duidelijk gezegd”, antwoordt ze nietszeggend.

(Lees verder onder de tweet.)

Begrotingstekort

Het is niet de eerste keer dat Bertrand, die midden november Eva De Bleeker opvolgde, niet kan antwoorden op een prangende vraag. Zo kon ze als gast bij Martin Buxant op de set van de politieke nieuwszender LN24 niet vertellen hoe groot het gat in de begroting precies is. “Ik kan het je niet vertellen om geen fout te maken, maar ik zal het controleren”, zei ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “VIDEO. Alexia Bertrand (Open Vld) kan niet zeggen voor wie nieuwe regeling van auteursrechten precies zal gelden”

  1. Keer op keer afgaan, zelfs na 4 weken op begroting niet eens het tekort kennen? Geen uitleg, zelfs bij de linkse Devadder, durven komen geven en nu weer dit. Ik denk dat ze blij zijn bij de MR ervan af te zijn en dat ze inderdaad meer op haar plaats in Ovld zit: graaien en postjes pakken, maar iets doen, dat zit er niet in.

Plaats een reactie

Delen