Ecolo stelt verbod op Aalst carnaval voor, burgemeester wil niet plooien voor "Franstalige intimidatie"

Ecolo-Kamerlid Simon Moutquin. Photo News

Uncategorized

Vlaamse begroting 718 miljoen euro minder in het rood dan verwacht

Anton Schelfaut

Het begrotingstekort in Vlaanderen zal in 2022 1,9 miljard euro bedragen in plaats van 2,65 miljard. Volgens Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) is Vlaanderen mooi op weg naar een begrotingsevenwicht in 2027.

Door enkele eenmalige financiële meevallers zal de Vlaamse begroting dit jaar 718 miljoen euro minder rood kleuren dan verwacht. Zo kon Vlaanderen in 2022 de coronasteun aan bedrijven terugschroeven en moest het minder investeren in vaccinatiecampagnes dan op voorhand gedacht. Die meevallers leverden 400 miljoen euro op voor de begroting. Daarnaast vielen door het tekort aan poetshulpen de uitgaven op vlak van dienstencheques 32,3 miljoen euro lager uit dan verwacht.

Toch kende de begroting ook een tegenvaller. Door de verlaging van de registratierechten van zes naar drie procent en de vertraging van de huizenmarkt vielen de inkomsten uit de gewestbelastingen 228 miljoen euro lager uit.

(Lees verder onder de tweet.)

Begrotingsevenwicht

Volgens bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA) is Vlaanderen mooi op weg naar een begrotingsevenwicht in 2027. “Deze begroting toont aan dat de begrotingsmethodiek in Vlaanderen zeer degelijk en robuust is”, reageert hij bij VRT NWS. “We kunnen nu inderdaad rekenen op enkele eenmalige voordelen en dat is goed voor onze schuld, maar op lange termijn weten we dat onze methodiek zeer voorzichtig is.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Vlaamse begroting 718 miljoen euro minder in het rood dan verwacht”

  1. Helaas zal met deze “Vlaamse” regering de werkende Vlaming niet ten goede komen, de werkloze Waal en de Brusselse “jongeren” daarentegen, die wrijven zich al in de handen.

Plaats een reactie

Delen