Momenteel kampt Vlaanderen met een gigantische wachtrij voor sociale woningen. Zo’n 180.000 Vlamingen is op zoek naar een plek op de sociale huurmarkt. Tegelijkertijd groeit het aanbod gering en staan er meer dan 14.000 sociale woningen gewoon leeg. Volgens Vlaams parlementslid Vera Jans (cd&v) is het aan de bevoegde minister Diependaele (N-VA) om oplossingen te zoeken. “Er staan te veel sociale woningen langdurig leeg”, aldus Jans.
Mensen met een bescheiden inkomen kunnen – afhankelijk van hun situatie – terecht bij sociale huisvestingsmaatschappijen, het Vlaams Woningfonds, sociale verhuurkantoren, Vlabinvest of gemeenten en OCMW’s voor een sociale woning. 182.436 mensen wachtten vorig jaar in Vlaanderen op een sociale woning. Die wachtperiode duurt gemiddeld drie jaar en tien maanden en de wachtlijst blijft stijgen. Enkele jaren geleden waren er namelijk zo’n 150.000 mensen aan het wachten op een woning op de sociale huurmarkt.
Trage groei
Het aanbod van sociale huurwoningen stijgt mee, maar niet op gelijke snelheid. In 2021 kwamen er 1.399 sociale huurwoningen en 841 sociale koopwoningen bij. Dat terwijl het aantal gegadigden tussen 2020 en 2021 steeg van 169.096 naar 182.436 mensen. Meer dan dertienduizend mensen extra dus.
Daar komt nog bij dat een relatief groot aantal van de huurwoningen op de sociale huisvestingsmarkt leeg staat. In 2021 ging het over 14.384 sociale woningen. Een derde daarvan was voor korte duur leeg, wat op zich normaal is omdat de eerdere huurders eruit gingen en nieuwe huurders binnen de zes maanden in de woning kwamen. Maar bijna 10.000 sociale woningen staan langer dan zes maanden leeg. En bovendien loopt de leegstand ook elk jaar op.
De leegstand heeft vaak te maken met renovatiewerken, wat volgens Vlaams parlementslid Vera Jans betekent dat er werk moet gemaakt worden van nieuwe en betere sociale woningen. “Ons verouderd patrimonium maakt dat er nog veel gerenoveerd zal worden”, klinkt het. “In combinatie met hoe weinig nieuwe sociale woningen er worden gebouwd, is dat een groot probleem. Op dit moment zijn er meer wachtenden dan dat er sociale woningen zijn. We kunnen ons geen stilstand veroorloven”, besluit de cd&v-politica.
Lees ook: