De voedingssector zal volgend jaar nog een tweede golf van prijsstijgingen doorstaan. Dat voorspelt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. De automatische loonindexering en nieuwe energie-en leverancierscontracten zullen de kosten van voedingsbedrijven nog harder stijgen.
De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar al gestegen door de Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis die daarop volgde. De prijs voor consumenten is daardoor al enorm gestegen: in november 2022 lagen de prijzen gemiddeld 15 procent hoger dan een jaar eerder.
Indexering en energiecrisis
Voedingsbedrijven verbruiken vaak veel energie en lijden daardoor onder de verhoogde prijzen. Veel ondernemingen zien hun vaste contracten nu aflopen en zullen volgend jaar variabele tarieven moeten betalen. Fevia voorspelt dat hun kosten soms drie tot vier keer hoger kunnen worden. De sector krijgt in januari ook een automatische loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten.
Ook leveranciers zullen hun contracten willen aanpassen. “Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, die komen nu pas aankloppen en gaan hun prijzen nu substantieel verhogen”, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie “moet nog naar de markt gaan”.
De voedingssector zit in hetzelfde schuitje als de landbouwsector. Beiden leveren ze aan de supermarktketens, die volgens Fevia geen “billijk” aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen. Fevia vraagt daarom aan de overheid om extra maatregelen te nemen en “oneerlijke praktijken” in de keten aan banden te leggen.
Lees ook: