Voedselprijzen zullen nog verder stijgen

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Voedselprijzen zullen nog verder stijgen

Wannes Neukermans

De voedingssector zal volgend jaar nog een tweede golf van prijsstijgingen doorstaan. Dat voorspelt Fevia, de federatie van de voedingsindustrie. De automatische loonindexering en nieuwe energie-en leverancierscontracten zullen de kosten van voedingsbedrijven nog harder stijgen.

De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar al gestegen door de Russische inval in Oekraïne en de energiecrisis die daarop volgde. De prijs voor consumenten is daardoor al enorm gestegen: in november 2022 lagen de prijzen gemiddeld 15 procent hoger dan een jaar eerder.

Indexering en energiecrisis

Voedingsbedrijven verbruiken vaak veel energie en lijden daardoor onder de verhoogde prijzen. Veel ondernemingen zien hun vaste contracten nu aflopen en zullen volgend jaar variabele tarieven moeten betalen. Fevia voorspelt dat hun kosten soms drie tot vier keer hoger kunnen worden. De sector krijgt in januari ook een automatische loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten.

Ook leveranciers zullen hun contracten willen aanpassen. “Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, die komen nu pas aankloppen en gaan hun prijzen nu substantieel verhogen”, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie “moet nog naar de markt gaan”.

De voedingssector zit in hetzelfde schuitje als de landbouwsector. Beiden leveren ze aan de supermarktketens, die volgens Fevia geen “billijk” aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen. Fevia vraagt daarom aan de overheid om extra maatregelen te nemen en “oneerlijke praktijken” in de keten aan banden te leggen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/03/geen-voedselcrisis-toch-niet-in-europa/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Voedselprijzen zullen nog verder stijgen”

  1. Na meer dan één jaar heeft de regering nog steeds niet de gas en elektriciteitsprijs van elkaar losgekoppeld, propaan die niet gekoppeld is heeft die bruuske en onterechte prijsstijgingen niet ondergaan. En wie is MINIster van energie, een extreem linkse. Maar door de geveinsde opwarming van de Aarde blijven de Vlamingen, lees belastingbetalers, in de kou staan. Ze kunnen het weer voor de komende week nog niet voorspellen maar wel binnen 100 jaar? vivaldi is de ondergang van onze beschaving. Liever miljoenen euro’s naar het buitenland maar respect voor de Vlaming, oh neen.

Plaats een reactie

Delen