Is vertrek Van Langenhove zoenoffer richting N-VA? Van Grieken: "Ik zal nooit toegeven aan chantage van politieke tegenstanders"

Tom Van Grieken. Photo News

Uncategorized

Von der Leyen geeft meer details over Global Gateway Plan: 150 miljard dollar voor Afrika 

Carl Deconinck

Dinsdag zat Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen samen met Moussa Faki Mahamat, de voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU). Ze kwamen met meer informatie over de plannen die de EU heeft in Afrika.

De Global Gateway vertegenwoordigt een verschuiving in het buitenlands beleid van de EU van ontwikkelingshulp naar investeringen in belangrijke infrastructuurprojecten en de energie- en productiesectoren. Het plan, dat aanvankelijk in december 2021 werd onthuld als onderdeel van de Global Gateway-investeringsstrategie van de EU ter waarde van 300 miljard euro – waarvan de helft in Afrika zal worden ingezet – wordt door veel waarnemers gezien als een tegengewicht voor de nieuwe Chinese Zijderoute.

Von der Leyen en Mahamat benadrukten dat het partnerschap tussen de AU en de EU moet worden versterkt als gevolg van de oorlog in Oekraïne, die aanzienlijke uitdagingen op het gebied van energie en voedselzekerheid voor de twee continenten met zich meebrengt. Europa beloofde investeringen om de overgang van Afrikaanse landen van fossiele brandstoffen te vergemakkelijken met het Africa-EU Green Initiative, dat naar schatting zal leiden tot investeringen van 15 miljard euro. Verschillende groene projecten die door de EU worden gefinancierd, zijn al aan de gang op het continent, waaronder een bijdrage van anderhalf miljard aan de energietransitie van Marokko, 3 miljard euro voor de uitvoering van het partnerschap voor een rechtvaardige energietransitie in Zuid-Afrika en een initiatief van 1 miljard euro om de koolstofarme transitie van Ivoorkust te helpen.

(Lees verder onder de tweet.)

Handel en mobiliteit vergemakkelijken

In een reeks documenten benadrukte de EU ook het potentieel van de Afrikaanse waterstofindustrie, die tegen 2030 ten minste 40 GW aan elektriciteitsproductie zou kunnen leveren. Von der Leyen erkende ook de noodzaak van onmiddellijke actie met betrekking tot de voedselzekerheidskwestie in Afrika en beloofde meer dan 4,5 miljard euro voor het continent tot 2024. De investering moet de lokale voedselproductie verhogen door de adoptie van moderne technologieën, zei ze. De blokken zullen ook samenwerken bij de levering van meststoffen aan het continent, die ernstig is verstoord als een direct gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, gezien de vitale rol van de regio in de productie.

De Europese Unie zal ook investeren in meerlandeninfrastructuur om handel en mobiliteit te vergemakkelijken, zowel binnen Afrika als tussen Afrika en Europa. De EU heeft al een subsidie van 58,6 miljoen euro aangekondigd voor de Corridor Libreville/Kibri/Douala-N’Djamena in West- en Centraal-Afrika, en een bijdrage van 91 miljoen euro aan de Mombasa-Kisangani Corridor in Oost-Afrika. 

“Ondanks de moeilijkheden, ondanks de ontberingen, verloopt het partnerschap tussen Europa en Afrika goed. We moeten er alle nodige zorg in stoppen”, aldus Mahamat. “Ons partnerschap moet zich richten op de prioriteiten van Afrika en dienen als een middel om de ontwikkeling te stimuleren die we voor ons continent verwachten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

10 gedachten over “Von der Leyen geeft meer details over Global Gateway Plan: 150 miljard dollar voor Afrika ”

  1. Al meer dan een halve eeuw wordt er ontwikkelingshulp ( geld dus ) uitgedeeld aan Afrika, en de “ontwikkeling” is nog steeds op hetzelfde peil als een halve eeuw terug. Welk resultaat zal deze “hulp” opleveren denk je?

  2. Hulp en terugname van hun criminelen en ander bruin-zwart gespuis die hier leven op onze kosten.Ik vraag me af waar men al dat geld zal blijven halen,of denken ze om al het bevroren Russische geld te verbrassen.Diefstal van de EU op grote schaal,Rusland is niet in oorlog met ons,maar met een deelstaat waar een super corrupte klootzak aan het hoofd staat en ons mee de dieperik in trekt

  3. Van Duitse politici hebben we de laatste paar honderd jaar niet veel zinnigs gehoord. Is het niet door het onder de voet lopen van Oostenrijk – Hongarije, dan is wel om een volk uit te moorden dat ze de eerste prijs haalden. Vandaag halen ze de top met geld van anderen weg te smijten en massaal heel de derde wereld naar Europa te verplaatsen.

Plaats een reactie

Delen