FANC oppert idee om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen zonder ze tijdens werkzaamheden stil te leggen

Kernreactoren Tihange. Shutterstock

Uncategorized

Vraag van de Week: Moeten de twee jongste kerncentrales een winter langer openblijven?

Wannes Neukermans

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de twee jongste kerncentrales, Doel 4 en Tihange 3, nu toch een winter langer openhouden. Die beslissing komt er nadat uit een risicoanalyse van Elia en Fluxys, de beheerders van het elektriciteits-en gasnet, blijkt dat de bevoorrading in de winter 2025-2026 in het gedrang dreigt te komen.

Er circuleren momenteel twee scenario’s binnen de federale regering. In het eerste scenario – dat niet de voorkeur van de groenen geniet – worden de oudste reactoren Doel 1 en 2 en Tihange 2 beperkt verlengd. In de plaats wil minister Van der Straeten eerder inzetten op een korte verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3. Die gaan normaal in juli en september 2025 dicht voor onderhoudswerken.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/groenen-willen-doel-4-en-tihange-3-winter-langer-openhouden/

Gedeeltelijke of volwaardige verlenging

Hoe dan ook zouden de centrales even sluiten, maar een onderhandeling over een verlenging van Doel 4 en Tihange 3 met 10 jaar vanaf 2026 loopt nog. Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout geeft aan dat hij een onderhandelde oplossing wil bereiken met Engie, maar er zijn volgens hem ook andere opties. “Met Engie als het kan, zonder Engie als het moet.” Hij hanteert drie uitgangspunten: de bevoorradingszekerheid, de factuur en de transitie naar hernieuwbare energie.

Het Groen-voorstel is volgens N-VA-Kamerlid en energie-expert Bert Wollants “een muizenstapje in de goede richting”. “Door de planning van Doel 4 en Tihange 3 te schuiven en door Doel 1 en 2 en Tihange 1 te laten doordraaien, kan inderdaad voor meer bevoorradingszekerheid worden gezorgd.” Maar die kalenderaanpassing mag geen alternatief zijn voor een volwaardige verlenging, vindt het Kamerlid.

Het is aan u om uw mening te geven. Vindt u dat we Doel 4 en Tihange 3 enkele maanden langer moeten openhouden om de winter van 2025-2026 te overbruggen, of moeten we dan tijdelijk inzetten op meer gascentrales, eventueel aangevuld met zonne-en windenergie indien de weersomstandigheden het toelaten? Of oordeelt u dat de kerncentrales nog langer verlengd moeten worden? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties. Wij verzamelen de beste commentaren in een nieuw stuk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Vraag van de Week: Moeten de twee jongste kerncentrales een winter langer openblijven?”

  1. De mening van groen oftewel extreem links doet niets ter zake, ik discrimineer ze omdat deze extremisten het moslimextremisme steunen dus ze zijn rechtstreeks mede verantwoordelijk voor de moorden en discriminatie gepleegd door de islaMIETJES.

  2. Dicht natuurlijk want volgens Tinne waait het altijd wel ergens. Zo waait het extra hard in Tinne´s broek na het eten van bonensoep. Groen doet echt zijn best om.stemmen te verliezen

  3. Het groene gedachtengoed vindt zijn oorsprong uit de hippiecultuur. Grofweg was Mieke Vogels het sluitstuk van deze sympathiek ogende ideologie. Gesteund door media en bergen financiële middelen vanuit schimmige ngo’s en belangen werd het daarop een invloedrijke politieke strekking die zich vertaalde in het marketingbureau: de huidige partij ‘Groen’.
    Alhoewel het groene gedachtegoed niet helemaal mag verworpen worden, zijn de Vlaamse burgers ondertussen tot het inzicht gekomen dat het nu wel genoeg is geweest en dar er ondertussen belangrijkere onderwerpen opduiken, dewelke dringend de aandacht opeisen van onze samenleving.

  4. De Vlaamse partijtjes in de meerderheid stellen vast dat een oplossing waar ruim 90 procent van de Vlamingen achter staat (het openhouden van zoveel mogelijk kerncentrales) enkel mogelijk is wanneer de reden voor hun samenhokken (hun afkeer en angst voor de twee grootste politieke partijen van België) door de Vlaamse kiezer wordt afgestraft. Alleen jammer dat we tegen dan al voor een stuk in het donker en de kou zitten. Maar niets nieuws onder de zon. De meerderheid van de Belgische Vlamingen reageert pas als het kalf verdronken is, en dan nog…

  5. Alle reactoren moeten verlengd worden, voor 10 of zelfs 20 jaar, zodat onze bevoorradingszekerheid gegarandeerd blijft. Prioriteit voor deze regering is de wet op de kernuitstap VOLLEDIG te schrappen. Landen zoals NL en de USA blijven niet bij de pakken zitten, en nemen de nodige beslissingen, zelfs met medewerking van de ecologisten.

Plaats een reactie

Delen