Vrees voor reputatieschade: aantal coronasterfgevallen per ziekenhuis blijft geheim

Ziekenhuis tijdens corona (illustratie: Shutterstock)

Uncategorized

Vrees voor reputatieschade: aantal coronasterfgevallen per ziekenhuis blijft geheim

Wannes Neukermans

Het gezondheidsinstituut Sciensano vreest dat ziekenhuizen het aantal sterfgevallen door corona niet meer vrijwillig zullen willen delen. Nochtans is die informatie volgens een federale transparantiewaakhond “van zeer hoog maatschappelijk belang”. Dat schrijft De Standaard, dat via de wet op Openbaarheid van Bestuur de gegevens tevergeefs probeerde te bemachtigen.

Overleden er in bepaalde ziekenhuis opvallend meer of minder mensen aan Covid-19? Waren bepaalde ziekenhuizen beter voorbereid of hadden ze een betere aanpak? Al die gegevens zijn nodig om de zorg in de toekomst beter te organiseren, maar ze worden niet vrijgegeven. Nochtans zijn ze wel bekend bij gezondsheidsinstituut Sciensano en wordt de informatie in het buitenland vaak wel publiek gedeeld.

Openbaarheid van Bestuur

Via de wet op de Openbaarheid van Bestuur heeft De Standaard een jaar lang geprobeerd op die cijfers te bemachtigen, maar zelfs in beroep is die aanvraag recent afgewezen. De federale Kamer kreeg in juli vorig jaar een (gedeeltelijke) blik achter de schermen, maar ook daar werden ziekenhuizen niet bij naam genoemd. Die vergelijking wees wel uit dat er grote regionale verschillen waren, maar zelfs dan nog mogen de gegevens niet vrijgegeven worden.

Sciensano vreest namelijk voor reputatieschade van de gezondheidssector als de gegevens wel vrijgemaakt worden. Ziekenhuizen met betere cijfers zouden volgens het gezondheidsinstituut overrompeld kunnen worden, terwijl “slechtere” ziekenhuizen zouden leeglopen. Sciensano ziet daarin een ernstig risico voor de volksgezondheid.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/frank-vandenbroucke-waarschuwt-we-hebben-te-weinig-boosterprikken-gezet-corona-is-nog-niet-voorbij/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Vrees voor reputatieschade: aantal coronasterfgevallen per ziekenhuis blijft geheim”

  1. Inderdaad. Het aantal mensen wat sterft MET corona, moet de extreem lage overlijdens AAN corona verdoezelen. Als dan noch gepubliceerd zou worden, wat de leeftijd van de doden AAN corona is, krijgt de criminele, zwart geld verbrander zijn vuiligheid niet meer aan de man. Dus, voor alle zekerheid, geen cijfers geven. Want, ooit zal, misschien, de waarheid boven komen. En, dan ….

  2. Wel handig om de potjes van het gefaalde COVID blunderbeleid gedekt te houden en zodoende verder te graaien! Wetende dat regering in 2024 zeer lang in lopende zaken kan gaan wil hij uiteraard blijven van de honingpot likken. Want zal HOPELIJK laatste keer zijn🙏🙏🙏

Plaats een reactie

Delen