VS willen Patriot-raketten en slimme bommen naar Oekraïne sturen, Rusland reageert gepikeerd

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

VS willen Patriot-raketten en slimme bommen leveren aan Oekraïne, Rusland reageert gepikeerd

Carl Deconinck

De Amerikaanse regering heeft plannen om Patriot-luchtdoelraketten aan Oekraïne te leveren. Die horen bij de meest geavanceerde luchtverdedigingswapens die de Verenigde Staten bezitten. Het land zou ook slimme bommen naar Oekraïne sturen, waardoor Kiev beter en met meer precisie Russische doelen zou kunnen uitschakelen.

Als de Verenigde Staten Patriot-raketten naar Oekraïne sturen, zouden die bij de meest geavanceerde militaire steun horen die Kiev tot nu toe gekregen heeft. Eerder kreeg Oekraïne wel al HIMARS, waarmee het al heel veel schade bij de Russische troepen aanrichtte. De bijkomende Amerikaanse steun komt er na herhaalde oproepen van Oekraïens president Volodymyr Zelensky om meer hoogtechnologische wapens ter verdediging tegen Russische aanvallen op burgerlijke infrastructuur. De laatste weken heeft Rusland het vooral gemunt op de energievoorziening van Oekraïne. Op die manier wil Moskou tijdens de koude winter de bevolking demoraliseren.

De Patriot-raketten, die behoren tot de meest capabele langeafstandswapens ter verdediging tegen inkomende ballistische en kruisraketten, zullen Russische raketten en vliegtuigen ver van hun beoogde doelen in Oekraïne kunnen neerschieten. Volgens de Missile Defense Advocacy Alliance (MDAA) kan het Patriot-systeem, een mobiel raketafweersysteem op de grond, drones, kruisraketten en korteafstands-, tactische of ballistische raketten detecteren, opsporen en onderscheppen.

(Lees verder onder de tweet.)

Legitiem doelwit

Het Patriot-systeem bestaat uit een radarset, een controlestation, raketlanceerinrichtingen en Patriot-raketten. Oekraïense soldaten zouden een opleiding krijgen in Duitsland om met het systeem te leren werken. De radar kan meer dan 100 doelen detecteren en volgen en heeft een bereik van meer dan 100 kilometer. Het wapensysteem zou ook een grote psychologische impact kunnen hebben op de Russen. Die reageerden al en zegden dat de raketsystemen een legitiem doelwit zouden zijn voor aanvallen.

De huidige onderscheppingsraket voor het Patriot-systeem kost ongeveer 4 miljoen dollar per ronde en de draagraketten kosten ongeveer 10 miljoen dollar per stuk. Tegen die prijs is het niet kosteneffectief of optimaal om een Patriot-raket te gebruiken om de veel kleinere en veel goedkopere Iraanse drones neer te schieten die Rusland heeft gekocht en gebruikt in Oekraïne. Daarom aarzelden de VS lang om dit systeem aan Oekraïne te leven. Ook de lange opleiding en het hoog aantal manschappen dat nodig is om het systeem te gebruiken, speelden daarbij een rol.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “VS willen Patriot-raketten en slimme bommen leveren aan Oekraïne, Rusland reageert gepikeerd”

  1. De USA + Navo testen de verdedigingssytemen van de Russen. Als zij het zwakke punt vinden is het niet denkbeeldig dat er een kernbommen vanuit Oekraïne richting Rusland vertrekken. Afwachten of de Russen dan nog kunnen reageren. Valt er toevallig een Russische kernbom op Brussel geraakt het communautair dispuut over Brussel en het gekrakeel van Vivaldi in de Wetstraat, misschien alsnog opgelost.

  2. Ondertussen rijft de wapenindustrie van Farty Joe tientallen miljarden dollars binnen en verdienen ze miljarden aan de levering van lng,schaliegas en olie! De volgende stap zal zijn dat Iran Fathe-110 precissie raketten zal leveren en zo blijft de molen draaien! De Europese economie ligt op apegapen en wij worden door de VS gebruikt om hun rekening met Poetin te vereffenen! Zelensky gaat nog een molensteen rond de nek van Ursula en Michel worden!

  3. Te gek voor woorden voor de prijs van 1 Amerikaanse raket schieten de Russen er 100 af .Maar het ergste is de Rus vecht van op afstand en beschiet de Oekrainse soldaten met mortieren,raketten,vliegtuigen,helicopters en slacht hun volledig af .volgens het onafhankelijke OSINT waren er verleden maand al 387000 Oekrainse en 31200buitenlanders gesneuveld en een veelvoud van gewonden.alles verzwegen door onze media .lever maar Wapens tot de laatste Oekrainier is gesneuveld in ¨plaats van te onderhandelen.

Plaats een reactie

Delen