Illustratie: Photonews

Uncategorized

West-Vlaanderen verliest zetel aan Vlaams-Brabant bij volgende verkiezingen Vlaams Parlement

Wannes Neukermans

Op basis van de bevolkingscijfers worden de zetels per Vlaamse kieskring om de tien jaar vastgelegd. Bij de volgende verkiezingen in 2024 zal de kieskring West-Vlaanderen één zetel minder krijgen. Vlaams-Brabant krijgt er een bij. De nieuwe zetelverdeling werd vandaag door de Vlaamse regering goedgekeurd.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) zorgde voor de nieuwe verdeling. De vorige tienjarige periode eindigde op 27 mei 2022. De zetelverdeling op basis van bevolkingscijfers geldt ook in het Waals en federaal parlement.

Het bevolkingscijfer op 28 mei (6.729.875 Vlamingen) bepaalt dat Antwerpen de grootste kieskring van Vlaanderen blijft en 33 zetels behoudt. Oost-Vlaanderen behoudt haar 27 zetels, West-Vlaanderen verliest er één (22 naar 21). Vlaams-Brabant krijgt er een zetel bij (20 naar 21) en de provincie Limburg blijft de kleinste kieskring met 16 zetels.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/pvda-groen-en-vooruit-verlaten-vlaams-parlement-bij-rouwhulde-oswald-van-ooteghem/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “West-Vlaanderen verliest zetel aan Vlaams-Brabant bij volgende verkiezingen Vlaams Parlement”

  1. West-Vlaanderen zal zich wat meer moeten openstellen voor nieuwkomers. Maar ja, in West-Vlaanderen wordt er het hardst gewerkt. En voor nieuwkomers is dat soms een probleem. Niet te verwonderen. Zelfs Walen willen er niet werken. Kun je nagaan!!!

Plaats een reactie

Delen