Zware rellen in Parijs na aanslag op Koerden: clashes met politie nadat Turkse sympathisanten voor de Grijze Wolven komen provoceren

Screenshot Clément Lanot - CLPRESSFR

Uncategorized

Zware rellen in Parijs na aanslag op Koerden: clashes met politie nadat Turkse sympathisanten van Grijze Wolven komen provoceren

Carl Deconinck

De Koerdische gemeenschap in Frankrijk is erg aangedaan door aanslag met raciaal motief van afgelopen vrijdag. Honderden mensen kwamen zaterdag hulde brengen aan de drie vermoorde Koerden op de Palce de la République. Er ontstonden daarbij al snel gewelddadige rellen.

Deze zaterdag verzamelden honderden mensen zich in Parijs, sommigen zwaaiend met vlaggen van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, om hulde te brengen aan de drie Koerden die vrijdag werden doodgeschoten in Parijs. De schietpartij vond plaats in het tiende arrondissement van Parijs. Er werden schoten gelost in een Koerdisch centrum, een restaurant en een kapsalon in de Rue d’Enghien.

De Koerden hielden een minuut stilte en klaagden over het onrecht dat was gebeurd. De manifestatie ontspoorde echter snel toen leden van de Turkse gemeenschap demonstranten provoceerden met het teken van de Grijze Wolven, een ultranationalistische Turkse beweging. Turken en Koerden vechten nu onderling met elkaar en met de politie, die traangas moest inzetten. Verschillende voertuigen werden in brand gestoken.

(lees verder onder de tweet.)

Aanleiding

De schutter was een 69-jarige Fransman die reeds gekend was bij de politie. De man zou vorig jaar een migrantenkamp hebben aangevallen met een zwaard. De reden voor zijn haat ten aanzien van migranten zou het gevolg zijn van woede over een veroordeling van het Franse gerecht. De man had zich namelijk succesvol met een mes verdedigd tegen inbrekers die een migratieachtergrond hadden. Omdat hij daarbij volgens de rechtbank teveel geweld had gebruikt, werd hij zelf vervolgens veroordeeld. Dat beschouwde de man als bijzonder onrechtvaardig en dat wekte veel haat bij hem op. Wanneer de politie hem arresteerde was zijn eerste vraag “hoeveel heb ik er vermoord?”. De aanval was zeer bewust gericht tegen Koerden.

https://twitter.com/LinePress/status/1606640572357382145?s=20&t=FU28JpXfdzJFh0ROlPzQAA

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/drie-doden-en-drie-gewonden-bij-schietpartij-in-parijs/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Zware rellen in Parijs na aanslag op Koerden: clashes met politie nadat Turkse sympathisanten van Grijze Wolven komen provoceren”

  1. We hebben niet alleen armoede geïmporteerd, maar ook geweld en een waar drugsimperium met hoofdkwartier in Antwerpen. Onze maatschappij kan niet langer een samenleving genoemd worden, het is een samenraapsel van allerlei culturen, die onze maatschappij niet als de hunne zien en zelfs met mekaar niet overweg kunnen. Moeten we dan verwonderd zijn dat het meer en meer uit de hand loopt ? Neen, dat is al jaren bezig, maar het wordt steeds erger.

Plaats een reactie

Delen