4 op 5 Belgen beschouwen energie als thema dat hun stemgedrag zal bepalen

De kerncentrale van Tihange. Shutterstock

Uncategorized

4 op 5 Belgen beschouwen energie als thema dat hun stemgedrag zal bepalen

Anton Schelfaut

Voor 80 procent van de Belgen is energie een thema dat hun stemgedrag zal bepalen bij de volgende verkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van Polaris/AQRate in opdracht van het Nucleair Forum.

In opdracht van het Nucleair Forum bevroeg het onderzoeksbureau Polaris in november 2022 een representatieve groep van 1.000 Belgen. Uit de resultaten van die bevraging blijkt dat de Belg een overwegend positief beeld heeft over kernenergie. Zo verkiest 71 procent van de Belgen een elektriciteitsmix met kernenergie en hernieuwbare energie.

Uit de opiniepeiling blijkt dat het energiethema het stemgedrag van 80 procent van de ondervraagden in meer of mindere mate zal beïnvloeden. 64 procent van hen geeft aan dat energie hun stem gedeeltelijk zal beïnvloeden. Voor de andere 16 procent is energie het thema dat hun stemgedrag zal bepalen. Vooral bij jongeren speelt het een belangrijke rol.

(Lees verder onder de tweet.)

Bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en klimaatimpact

De meerderheid van de Belgen heeft een positief beeld van kernenergie op vlak van bevoorradingszekerheid, betaalbaarheid en klimaatimpact. 62 procent vindt dat kernenergie op een positieve manier bijdraagt tot de bevoorradingszekerheid. Voor hernieuwbare energie is dat 68 procent.

Dat hernieuwbare energie op vlak van bevoorradingszekerheid beter scoort dan kernenergie, is volgens het Nucleair Forum een opmerkelijke vaststelling. In de praktijk ligt de bevoorradingszekerheid bij kernenergie immers hoger dan bij hernieuwbare energie. “Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat hernieuwbare energie in een land als België afhankelijk is van weerelementen die niet altijd beschikbaar zijn, omdat het niet altijd zonnig is en niet altijd waait”, aldus het Forum.

Inzake betaalbaarheid scoort kernenergie dan weer beter dan de andere energiebronnen: 57 procent van de Belgen heeft een positiever beeld van kernenergie dan hernieuwbare (55 procent) of fossiele energie (28 procent). Als het gaat over de impact van kernenergie op het klimaat, schat 57 procent van de Belgen die positief in. Voor hernieuwbare en fossiele energie is dat respectievelijk 80 en 20 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “4 op 5 Belgen beschouwen energie als thema dat hun stemgedrag zal bepalen”

  1. Niets daarvan. groen zal zelfs op Vlaams niveau aan boord gehesen worden door BDW. Hij moet immers aan 50% geraken om opnieuw te kunnen regeren: de drie 11-11-11 partijen waarvan er al zeker twee dik onder de 10% zullen opgeraapt worden om samen met NVA, die onder de 20% zal eindigen, want zonder de groene fundamentalisten kan BDW geen meerderheid vormen. Dus we zullen zoals vivaldi een coalition of losers op Vlaams niveau krijgen met de luttele paar % van groen erbij om er te geraken. Zoveel is het woord van BDW, liever met marketing Conner en met groen fundi Tinne in zee dat een minister van VB in “zijn” regering te hebben. Vivaldi II is anderzijds nu al zeker, in Wallonië zit links nu nog sterker dan vroeger en het is geen enkel probleem met een zelfs dikke Vlaamse minderheid te regeren. OVld, Cd&v, Groen, Vooruit en zelfs NVA zouden hun ziel verkopen (en heel veel Vlaamse miljarden) voor een paar ministerpostjes. Neen, energie of niet, ze gaan nooit naar de Vlaamse kiezer luisteren en hem/haar enkel blijven gebruiken als melkkoe voor het “tous ensemble” landje België (hofleverancier van Zelensky als het om strooizout gaat).

Plaats een reactie

Delen