Archeologen van de Universiteit Gent heropenen het onderzoek naar de identiteit van een vrouwelijk lichamelijk overschot dat in 2006 gevonden werd onder het Sint-Pietersplein. Het gaat mogelijk om Judith van West-Francië, een sleutelfiguur in de totstandkoming van het graafschap Vlaanderen. Aanleiding is de recente aandacht voor de kwestie in de nieuwste aflevering van het populair-historisch programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ op Eén.
De huidige Sint-Pietersabdij bevindt zich aan het gelijknamige plein nabij de Blandijnberg in Gent. In de vroege middeleeuwen kregen de eerste vijf graven van Vlaanderen hun laatste rustplaats toegekend in het oorspronkelijke gebouw. Toen het stadsbestuur in 2006 een parkeergarage aanlegde onder het plein, vonden archeologen verschillende geraamtes terug waar zich destijds het koorgedeelte bevond. Een van die menselijke overschotten behoort toe aan een vrouw, die in dezelfde tijdsperiode leefde als de gravin Judith van West-Francië. Verder pleit ook de geschatte leeftijd van overlijden en de prominente locatie van het graf in het voordeel dat het inderdaad om de gravin zou gaan.
Karel de Grote
Aangezien Judith een achterkleindochter is van Karel de Grote, zou DNA-onderzoek theoretisch gezien een mogelijkheid zijn. In de dom van Aken worden namelijk stoffelijke resten van de 9de-eeuwse keizer bewaard. De onderzoekers van de UGent achten de kans echter klein dat het bisdom toestemming zou verlenen om het graf te openen. Het enthousiasme van presentator Tom Waes om de identiteit van de vrouw te achterhalen lijkt zich ondertussen te verspreiden binnen de dienst archeologie van de universiteit. Bijkomend onderzoek zal mogelijk meer duidelijkheid geven over de zaak.
Lees ook: