Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030

Europees Parlement wil klimaatneutrale stadsbussen vanaf 2030. Shutterstock

Uncategorized

Archeologen UGent heropenen onderzoek naar Judith van Francië na aflevering ‘Het Verhaal van Vlaanderen’

Simon Segers

Archeologen van de Universiteit Gent heropenen het onderzoek naar de identiteit van een vrouwelijk lichamelijk overschot dat in 2006 gevonden werd onder het Sint-Pietersplein. Het gaat mogelijk om Judith van West-Francië, een sleutelfiguur in de totstandkoming van het graafschap Vlaanderen. Aanleiding is de recente aandacht voor de kwestie in de nieuwste aflevering van het populair-historisch programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ op Eén.

De huidige Sint-Pietersabdij bevindt zich aan het gelijknamige plein nabij de Blandijnberg in Gent. In de vroege middeleeuwen kregen de eerste vijf graven van Vlaanderen hun laatste rustplaats toegekend in het oorspronkelijke gebouw. Toen het stadsbestuur in 2006 een parkeergarage aanlegde onder het plein, vonden archeologen verschillende geraamtes terug waar zich destijds het koorgedeelte bevond. Een van die menselijke overschotten behoort toe aan een vrouw, die in dezelfde tijdsperiode leefde als de gravin Judith van West-Francië. Verder pleit ook de geschatte leeftijd van overlijden en de prominente locatie van het graf in het voordeel dat het inderdaad om de gravin zou gaan.

Karel de Grote

Aangezien Judith een achterkleindochter is van Karel de Grote, zou DNA-onderzoek theoretisch gezien een mogelijkheid zijn. In de dom van Aken worden namelijk stoffelijke resten van de 9de-eeuwse keizer bewaard. De onderzoekers van de UGent achten de kans echter klein dat het bisdom toestemming zou verlenen om het graf te openen. Het enthousiasme van presentator Tom Waes om de identiteit van de vrouw te achterhalen lijkt zich ondertussen te verspreiden binnen de dienst archeologie van de universiteit. Bijkomend onderzoek zal mogelijk meer duidelijkheid geven over de zaak.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/pal-cast-prof-christian-laes-over-het-verhaal-van-vlaanderen-als-historicus-meer-dan-een-miljoen-mensen-kunnen-bereiken-was-een-enorme-kans/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Archeologen UGent heropenen onderzoek naar Judith van Francië na aflevering ‘Het Verhaal van Vlaanderen’”

  1. De linkse paljassen begonnen al te zagen nog voor ze één aflevering gezien hadden. Maar ja, er komt het woordje Vlaanderen in voor en dat geeft de linkse kerkgangers huiduitslag en puisten in hun gezicht.

  2. In de eenvoud toont zich de meester. Een professor die de kwantumfysica kan uitleggen, zodat ook een kleuter weet wat er aan de hand is, die bewijst dat hij de materie heel grondig kent en dat hij ook parallellen kan trekken naar de leefwereld van een kleuter. Weinig professoren zijn daartoe in staat. Laat staan de opgeblazen kikkers die onze linkse universiteiten bevolken.

  3. Mogen de 17 Provinciën van vóór de driedeling der Nederlanden ook belicht worden? Is de huidige terugblik, geografisch niet een beetje te ‘fragmentarisch’ ? Natuurlijk het is goed met ‘iets’ te beginnen, maar hier spreekt men enkel over een ‘rest-gedeelte’ van het volk langs de Noordzee kust. Die trokken vandaar ook naar Brittanië, dat eiland dat met in het westen zag, naar den Oever, Dover, en namen hun taal mee. Het zal vollediger en beter zijn ‘ons land’ vanaf de Zoome (la Somme) nabij Dieppe (le profond) in het zuiden tot Bergen op Zoom in het noorden hystorisch te overschouwen. Hol-land lag toen nog onder de zeespigel. Misschien voor een tweede editie mijnheer Waes.

Plaats een reactie

Delen