INTERVIEW. Bart Maddens (KU Leuven): “Eigenlijk gaat N-VA zelf te gemakkelijk mee in het ‘Jan Jambon-bashen’”

Bart Maddens. Photo News

Uncategorized

Bart Maddens over privacy en de overheid: “Met het CST werd een rode lijn overschreden”

Wannes Neukermans

“Het leek me vroeger paranoïde om te denken dat de overheid daar ooit misbruik van zou kunnen maken. Nu twijfel ik daarover”, zegt politicoloog Bart Maddens over de digitalisering en verzameling van persoonsgegevens door de overheid. Volgens hem werd met het CST een rode lijn overschreden. “Die inbreuk op de privacy stond niet meer in verhouding tot wat men wilde bereiken”, aldus Maddens in de rubriek ‘Durf twijfelen’ van Knack.

Met het Covid Safe Ticket werd de privacy van de bevolking disproportioneel geschonden. “De overheid heeft het alleen maar ingevoerd opdat mensen zich zouden laten vaccineren”, oordeelt Bart Maddens (KU Leuven). “Maar als ze vaccinatie zo belangrijk vonden, waarom hebben ze dat dan niet verplicht?”

CST en ANPR

Maddens verbaasde zich er ook over hoe vlot de invoering – technisch, maar ook door de acceptatie van de bevolking – verliep. “Het merendeel van de bevolking pikte het allemaal zonder protest. Ik kan dat alleen maar verklaren doordat ze mensen zo bang hebben gemaakt dat ze op den duur alles aanvaardden.”

De politicoloog is sindsdien van mening veranderd op vlak van privacy, persoonsgegevens en de overheid. Het Covid Safe Ticket heeft hem doen inzien dat de ANPR-camera’s, die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, ook niet zo onschuldig zijn. “Eerst merkte ik ze nauwelijks op, nu vind ik ze beangstigend”, aldus Maddens. De camera’s werden vorige federale legislatuur ingevoerd – toen volgens Jambon enkel om terroristen op te sporen. Tegenwoordig gebruikt men ze al om mensen te betrappen die gsm’s achter het stuur gebruiken.

“Daarom betwijfel ik of de overheid altijd eerlijk is over haar intenties”, besluit Maddens. “Het helpt ook niet dat de Gegevensbeschermingsautoriteit, die onze gegevens zou moeten beschermen, helemaal vierkant draait.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/01/verplichte-vaccinatie-verstrengd-cst-of-geen-van-beide-dit-zeggen-de-vlaamse-partijen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Bart Maddens over privacy en de overheid: “Met het CST werd een rode lijn overschreden””

  1. Niet alleen met het CST! Wat te denken van het feit dat je bij de banken moet verklaren waarom je meer dan €3000 afhaalt zodat zij dat aan de overheid kunnen (moeten) melden?

  2. Wanneer wordt de bevolking eens wakker, waarom hebben ze dit allemaal gedaan, en waarom hebben wij dit allemaal laten gebeuren, en waarmee zijn nu bezig om tot totalitarisme over te kunnen gaan ?

  3. Ik ben het niet eens met Maddens. Het CST was een diploma van goed burgerschap, van degenen die oog hadden voor hun medeburgers, door zichzelf te laten vaccineren, zodat zij anderen niet zouden besmetten of toch op zijn minst het gezondheidssysteem niet zouden overbelasten.
    Althans dat was toch ook mijn motivatie om me te laten vaccineren. Een Paul De Block meer of minder, maakt niet uit. Bescherming van vele anderen maakt voor mij wél het verschil.

  4. Een gezin dat ik ken, beiden gepensioneerde ambtenaren, wilden €4000 afhalen om voor enkele maanden op reis te gaan. Zij kregen hun geld pas na dat ze in een gesprek met de bankdirecteur hadden uitgelegd waarom ze dat geld nodig hadden. Zwart geld? Geen sprake van! Schending van de privacy? Zeker wel! By the way, jaloerse mensen die hun conclusies al klaar hebben voor ze ook maar iets van de feiten afweten zijn meestal niet zo erg geliefd in hun omgeving!

  5. Een tante van mijn vrouw heeft 4x het vaccin gekregen en 2 x Covid. Zij heeft dan natuurlijk ook haar man aangestoken die ook 4x het vaccin heeft gehad en 2x COVID. Tot zover uw naïef geloof in de woorden van degenen die met heel het Covid verhaal bergen geld hebben verdiend! En dan heb ik het nog niet over de vele mensen die serieuze bijwerkingen, tot hartstilstand toe, gekregen hebben (ik ken ze persoonlijk) maar waarvan er nooit een artikel in de regimepers is verschenen. En ja, ik heb mij ook laten vangen aan de loze woorden van het beschermen van jezelf en de anderen. Het enige dat mij dat heeft opgebracht na een injectie met Pfizer (boosterprik) is een mysterieuze jeukende uitslag met roodheid over gans mijn lichaam die ze zelfs in het ziekenhuis van Leuven niet meer wegkrijgen. Als ik daar dan zeg dat ik dat heb gekregen na een injectie van Pfizer zeggen ze “dat dat niet bewezen is”. Dus uw “goed burgerschap” is gewoon een naïef idee, ingeplant bij goedgelovige dommeriken door partijen die er baat bij hebben!

  6. Op welke planeet heb jij geleefd? Gevaccineerden niet meer besmettelijk voor anderen?? Je bent het prototype van de bange, onwetende en gemanipuleerde vlaming. In de volksmond: “dom schaap”.

  7. Op welke planeet heb jij geleefd? Gevaccineerden niet meer besmettelijk voor anderen?? Je bent het prototype van de bange, onwetende en gemanipuleerde vlaming. In de volksmond: “dom schaap”.

  8. Juist, Klemantine. Helaas reikt het intellectuele vermogen van velen niet zo ver dat ze door de propaganda en het gemanipuleer van onze regering heen kunnen kijken. Ze zijn als papegaaien, ze praten enkel na wat de regering hen heeft voorgezegd zonder echt te weten wat ze zeggen!

Plaats een reactie

Delen