De Croo haalt uit naar Demir over vergunning voor Brussels Airport: "Politiek pokerspel"

Georges Gilkinet en Alexander De Croo. Photo News

Uncategorized

Begrotingsexpert: “De regering-Verhofstadt heeft veel te veel verprutst”

Anton Schelfaut

Volgens begrotingsexpert Wim Moesen (78) heeft de regering van voormalig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) “veel te veel verprutst”. Dat zegt de econoom in een interview met De Morgen, waarin hij zijn licht laat schijnen over de Belgische begroting.

Begrotingsexpert Wim Moesen meent dat politici een grote fout maken door in het “grabbeltonverhaal”, de idee dat ze hun achterban voortdurend cadeautjes moeten geven, te stappen. “Onze elite heeft een voorbeeldfunctie, niet alleen de politieke elite, maar ook in de cultuur, het verenigingsleven… De elite moet het voortouw nemen en het algemeen belang vooropstellen”, legt hij uit.

“Onze gebrekkige bekommernis over de staat heeft ons geleid tot de staat waarin we ons thans bevinden. Met een hoge schuldgraad”, vervolgt Moesen. “Het is niet Verhofstadt of onze vorige regering, maar het is gecumuleerd over de jaren heen.”

Toch heeft de regering-Verhofstadt volgens hem “veel te veel verprutst”. “Daar is het zeker niet goed gelopen. Maar het gaat over het geheel”, nuanceert hij.

Behoorlijk beleid

Moesen beschouwt de overheidsschuld als “een accumulatie van het verleden”. “Onze beleidsmakers, de elite aan de top, heeft een verkeerde opvatting. Die denkt: we moeten onze achterban bedienen, maar dat is niet juist. Voor een burger is behoorlijk beleid en bekwaam bestuur belangrijk.”

Ook de taxshift van de regering-Michel was volgens Moesen geen voorbeeld van “behoorlijk beleid en bekwaam bestuur”. Daarvoor zijn ze ook afgestraft, oordeelt hij. “Het is dus niet zo – een van die waanideeën van politici – dat het stemmen oplevert als je aan de belastingen prutst. Als dat een goede taxshift is, dan word je beloond. (…) De kiezer voelt intuïtief toch wel aan als iets niet goed zit.”

Op de vraag of we ons op heel korte termijn “gigantische zorgen” moeten maken over de hoge staatsschuld, antwoordt Moesen dat we “het niet meer kunnen laten gebeuren”. Een omkering dringt zich volgens hem op. “Niet alleen door de klimaatverandering, maar ook door de regels van Europa. We moeten onze gedragingen, onze procedures en onze instellingen altijd aanpassen in de richting van behoorlijk beleid en bekwaam bestuur”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Begrotingsexpert: “De regering-Verhofstadt heeft veel te veel verprutst””

  1. Verhofstadt was maar het begin. WalloBrux gaat naar 400% schuld en er komt een PS-Ecolo-PTB coalitie. Vlaanderen komt onder een linkse dictatuur die het volledig zal leegroven.

  2. Als Taiwan het overschot van de begroting terug betaald aan de burgers, als Noorwegen een begrotingsoverschot heeft dat groter is dan de belZIEKE staatsschuld is bewezen dat in dit land het beleid gewoonweg crapuleus en onbekwaam is. Als ze de islam dan toch zo genegen zijn dan moeten ze hunnen straffen ook maar ondergaan, de galg.

  3. In plaats van achter de tralies te moeten zitten zoals het hoort voor een crimineel, zit Verhofstadt met een wijntje te genieten op zijn landgoed in Toscane, bladerend door zijn bankuittreksels en denkend…..wat is het gepeupel toch dom.

  4. Paarsgroen 2 is misschien iets minder erg maar nog steeds een verschrikkelijk gedrocht waarvoor Open Bld en CDnV binnenkort de rekening zullen betalen! Open Bld top + GROEN kunnen bij de sossen terecht, en CDnV top zal naar NVA verkassen… En we krijgen meer van dezelfde eenheidsworst ook al straffen we de klungels af!

  5. Als ik zie hoeveel geld er aan het buitenland wordt gegeven dan heb ik de indruk dat de achterban van onze politici zich hoofdzakelijk daar bevindt.
    De Vlaamse regering geeft 13 miljard euro aan subsidies wat ongeveer 1/3 van de begroting is!
    Dat men ook maar eens begint te snoeien in de cabinetards! Wallonië heeft er 500.Vlaanderen 219 en Brussel 392!!!
    Dat geeft een subtotaal van 1000!!!

Plaats een reactie

Delen