Franse regering vloog met twee privéjets naar conferentie voor groene energie in Oostende

Illustratiebeeld: Emmanuel Macron. Shutterstock

Cultuuroorlog

Bol.com schrapt honderden antisemitische boeken uit aanbod

Simon Segers

Webwinkel bol.com, onderdeel van de multinational Ahold Delhaize, heeft sinds oktober enkele honderden boeken uit het aanbod gehaald omdat die antisemitische inhoud zouden bevatten. De verantwoordelijke woordvoerders van bol.com deden voorheen al de werkwijze van dat eliminatieproces uit de doeken in een persbericht.

“Helaas zijn boeken met antisemitische content nog steeds verkrijgbaar. Omdat men tegenwoordig producten steeds vaker via webshops en online platforms aanschaft, is een nieuwe benadering nodig om de online verkoop van antisemitische content tegen te gaan”, schrijft de webwinkel in het persbericht. Bol.com werkt samen met de Nationale Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB), een orgaan dat het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert over antisemitismebestrijding.  

Groepen zonder discriminatiegrond

Concreet zijn boeken of andere artikelen waarvan de inhoud aanzet tot haat, geweld of ongelijke behandeling het doelwit van de aanpassingen aan het assortiment. Bol.com deed hiervoor beroep op de organisatie Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam en Artikel 1 Midden Nederland, een expertisecentrum dat discriminatie bestrijdt in de provincie Utrecht. Na beoordeling kan de webwinkel beslissen of een artikel zonder aanpassingen beschikbaar blijft, een informatielabel toegewezen krijgt of geheel uit het aanbod verdwijnt.

Bron: bol.com

Op bovenstaand stroomdiagram staat samengevat hoe een individueel artikel wordt beoordeeld. Opvallend is dat boeken die groepen zonder “discriminatiegrond” behandelen niet in aanmerking komen voor een infolabel of verwijdering uit de catalogus. Het is echter niet duidelijk wat het bestuur hier precies mee bedoelt. Verder blijken satirische werken of boeken die maatschappelijke kwesties behandelen of een uitgesproken mening bevatten onderhevig aan het oordeel van adviseurs (vermoedelijk de eerder vermelde organisaties). Zij staan het bestuur van de webwinkel bij in de beslissing of het betreffende boek beschikbaar zal blijven met een informatielabel of offline gehaald zal worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Bol.com schrapt honderden antisemitische boeken uit aanbod”

  1. Maar bol.com blijft wel de haatkoran verkopen die in 2/24 oproept om ongelovigen te doden, vandaag zelfs nog in Duitsland een aanslag door een islaMIETJE. Je kan beter barbaar worden hier.

  2. Als ik dat schema bekijk lijkt het me dat discriminatie tegen blanken wél kan (is dat die andere groep, die je niet kan discrimineren?) of heb ik dat verkeerd begrepen ?
    Als BOL op allochtonen zou draaien, mogen ze hun boeltje wel opdoeken. Kijk naar de reviews, nog nooit commentaar van een allochtoon gezien. Dat BOL maar eens duidelijkheid schept hierover.

Plaats een reactie

Delen