Ook Ocad merkt stijging van antisemitische incidenten op

Vorige week werden er nog tientallen Joodse graven beschadigd in Marcinelle. Photonews

Uncategorized

Bourgeois (N-VA) kritisch voor VRT wegens tussentaal Tom Waes in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’

Simon Segers

Europees Parlementslid Geert Bourgeois (N-VA) hekelt het informele taalgebruik van presentator Tom Waes in het populair-historische programma ‘Het Verhaal van Vlaanderen’, dat vertelde hij aan Knack. De VRT is als openbare omroep verplicht om de standaardtaal te gebruiken en promoten volgens de N-VA’er.

“Velen denken dat ze door tussentaal dichter bij de kijker staan, maar Vlamingen kijken juist op naar iemand die zich uitdrukt in de standaardtaal. ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ is óns verhaal en moet dus worden gebracht in onze gemeenschappelijke taal, niet in een tussentaal”, aldus Bourgeois. De N-VA-politicus hecht veel waarde aan de standaardtaal en hij hamert dan ook op de maatschappelijke rol die de openbare omroep uitoefent betreffende de instandhouding hiervan. “De VRT is de grootste cultuurdrager van Vlaanderen en krijgt daarvoor veel gemeenschapsgeld. Die moet gewoon de standaardtaal promoten. Als de VRT daar afstand van neemt, doet ze haar missie tekort. De openbare omroep hoort het Algemeen Nederlands (AN) te gebruiken in alle programma’s en daarmee bedoel ik zeker ook praatprogramma’s.”

“Volgens de beheersovereenkomst mag de VRT alleen in uitzonderlijke gevallen afwijken van de standaardtaal, maar dat is volgens Bourgeois niet het geval bij het taalgebruik van Waes. “Ik hoop dat daarover in het Vlaams Parlement veel vragen komen en dat de VRT er zal worden op afgerekend bij de evaluatie van de uitvoering van haar beheersovereenkomst. De VRT doet hier niet wat de democratische vertegenwoordiging in Vlaanderen van de openbare omroep verwacht.”

Overwinning van de cultuurflaminganten

De teloorgang van de standaardtaal zou voor Bourgeois een jammerlijk verlies betekenen. “Vlaams-nationalisten hebben in de 19e eeuw een moeizame strijd gevoerd voor het Nederlands”, vervolgde hij. “De Franstaligen gingen finaal akkoord maar zeiden: het moet wel Vlaams worden, een soort Vlaamse tussentaal dus, en niet het Standaardnederlands dat in Nederland al stevig in de schoenen stond. De cultuurflaminganten hebben de strijd voor het Standaardnederlands uiteindelijk gewonnen. Ik zou het heel erg vinden als we dat nu loslaten.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

23 gedachten over “Bourgeois (N-VA) kritisch voor VRT wegens tussentaal Tom Waes in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’”

  1. Bourgeois zou misschien beter eens wat energie steken in het aanpakken van de desinformatie die deze linkse staatszender rondstrooit! Hun werkingsmiddelen komen van belastinggeld dat ook wordt betaald door Vlaams Belang kiezers!!?? Zij worden wel straal genegeerd en dit in tegenstelling tot het konijn van Vooruit en de crypto communisten van Groen! In de duidingsprogramma’s steeds dezelfde linkse pocowokos die hun mening mogen ventileren en hierbij worden ze sterk geholpen door moderatoren die op dezelfde golflengte staan!

  2. NVA die de Vlaamse kaart trekt? Dat is nieuw. Verkiezingen in de maak zeker? Straks, na 2024 zullen ze de Vlaming wel weer verder pesten, alle Vlaamse ideeën terug de diepvries in, en samen met de coalitie van verliezers ons nog eens 5 jaar plat belasten en laten verzuipen in regeltjes waar zelfs Kafka zou van opkijken (voor het milieu, voor de (verkeers)veiligheid,…). Wie gelooft die mensen nog?

  3. Er stellen zich heus wel andere, grotere problemen dan een taalgebruik dat wat afwijkt van het afgeborsteld standaard- Nederlands. En er zijn al regeltjes en kleine en grote pesterijtjes genoeg die het ons, Vlamingen lastig maken. Wat die hopeloze Vrt betreft : het geflirt met al wat links is, ligt er dik op en is bijwijlen niet meer aan te zien. Als er iets is te verbeteren aan die vet gesubsidieerde omroep is het ijveren voor een eerlijke, evenredige aandacht voor alle politieke strekkingen. Doe daar wat aan !

  4. Voor wie Vlaanderen soms geweld aandoet. Uitgedroogde legume (excuus, geen standaard Nederlands) Bourgeois gaat de Vlamingen nog eens de les lezen over hoe ze hun taal moeten gebruiken, helemaal in de schoolstijl van de vorige eeuw na WO2. Volledig akkoord dat er een standaard taal moet zijn en dat die op school moet onderwezen worden maar we daarvoor onze eigenheid moeten laten vallen en halve Hollanders worden gaat me te ver. Kijk eens over de grens naar de BBC waar regelmatig programma’s gepresenteerd worden met een duidelijk Welsh, Schots of Iers accent en woordgebruik. Idem voor de Oostenrijkse, Zwitserse, Duitse en, jawel, de Nederlandse nationale omroepen. Voor wie het nog niet beseft (o.m. hijzelf blijkbaar): Papa Geert is blijven hangen in de sixties.

  5. Dat zou geen probleem mogen zijn. De linkse desinformatie daarentegen is wél een ernstig probleem voor een staatszender. Asielzoekers die buiten slapen, wat een schande en dat moeten we dan weken aan een stuk dagelijks zien in meerdere programma’s. Belgen die buiten moeten slapen is blijkbaar minder een probleem voor diezelfde staatszender.

  6. Het is niet de eerste maal dat de VRT over de schreef gaat.Vorige week was Bart Scholz bijzonder arrogant toen hij met de voeten vooruit natrapte op Weyts over vermeend dronken zijn.We hebben altijd gedacht de Afspraak kwaliteitsvolle actuele onderwerpen.Beschamend en de VRT ombudsman geeft Scholz gelijk……

  7. Beste Eric en Paul, het Brabants, dat is de taal waar ook sommige welluiden klanken van Antwerpen en omstreken toe gerekend worden. Het graafschap Brabant, van bij Bergen op Zoom, ‘s Hertogenbosch, Breda en Tilburg, via Turnhout, Antwerpen, Lier, Mechelen, Vilvoorde, Leuven, Tienen, Landen, Tervuren, met Brussel, Halle Tubeke, Edingen en Nijvel, dit gebied is het hart der oude Nederlanden. Dat de taal van het centraal gedeelte van een volk de standaardtaal levert is normaal. Dus ‘proper Antwerps’ kan dicht in de buurt van standaard Nederlandse taal komen. We mogen ook niet vergeten dat de Belgische kroonprins de tittel van ‘Hertog van Brabant’ draagt… al wouwelt (wouwelde?) hij Nederlands.

  8. “Tussentaal” ? Onze Vlaamse taal wordt stiefmoederlijk behandeld daar wij op school reeds “Nederlands” als “standaardtaal” gedwangvoederd kregen, in feite een omhooggevallen Hollands dialect dat door de strot werd geduwd ; “jij, jou, jouw etc….” gelukkig werden we nog niet verplicht die ongedrongen taal ook op zijn Hollands te gorgelen m.a.w. het Hollands spraakgebrek te imiteren !

  9. Geert Burger, Vlamingen “klappen Vlaams” in huiselijke en vrienden kring maar spreken Standaardtaal in de professionele omgeving, omdat omhooggevallen Hollands dialect ons tijdens het onderwijs als “ingua franca” , geforceerde “standaardtaal gedwangvoederd werd tot kokhalzen toe. Daarom : geef mij dus maar een Vlaamse puntzak krokante frit met mayoNNaise in plaats van “doe mij maar een patat mét” , in onvoldoende heet fritvet gebakken slappe poging tot “frit”, een dozijn stuks in een minuskuul kartonnen bakje want “zuinig wezen” geldt. Omdat mayoNNaise een Frans uitvinding is wordt het ook in het Vlaams met dubbele N geschreven maar in het Hollands slechts met één N gespeld omdat het ginder ook een totaal ander product is, dat met toevoeging van suiker brutaal culinair verkracht wordt, zij doen maar, BWEUK !

  10. Gelukkig staat er een “mute” knop op de afstandsbediening zodat bij PoCo-propaganda de TV tot een aquarium bevolkt met stomme luchthappers wordt getransformeerd. Ik doe dit bij elk programma dat onbeschroomd ingeleid wordt met… “oewaarde landkenoten”

  11. Toch curieus dat die “asielkolonisten” naar ons komen en niet naar dat warmer Portugal , omdat ze bij ons toch zo gul en xenofiel getrakteerd worden op van alles en nog wat , gefinancierd uit bij ons afgetroggeld belastinggeld en zonder dat ze zelf ooit één cent productief bijgedragen te hebben tot ons BNP. In schril contrast daarmee staat wat onze gepensioneerden beuren na een lange loopbaan wel economisch productief labeur tot het BNP , want er geldt immers het xenofiel adagium “Vreemd volk eerst” en zeker “Eigen Volk kan verrekken” ! Ons onbarmhartig electoraal vonnis over het huidig xenofiel en autochtonofoob Vivaldi wanbeleid volgt in 2024 wanneer we electoraal met de Rechtse voet tegen het Linkse scheenbeen van de Vivaldi draak zullen stampen tot het PoCo-wangedrocht definitief neder zijgt en nooit meer herrijzen zal.

  12. Ja maar Adam zou beter zou mond dicht gehouden hebben wanneer Eva hem diep in de ogen keek en hem terwijl plots bij zijn genotsknuppel vatte, zodat zijn mond van verbouwereerde verbazing open viel en zij er de verboden vrucht kon induwen.Hoogstwaarschijnlijk was die “verboden vrucht” gewoon een… peer en vandaar onze zegswijze “met de gebakken peren zitten”.

Plaats een reactie

Delen