Britse premier ontslaat voorzitter Conservatieve Partij na belastingschandaal

Zahawi (bron: Shutterstock)

Uncategorized

Britse premier ontslaat voorzitter Conservatieve Partij na belastingschandaal

Wannes Neukermans

De voorzitter van de Conservative Party, Nadhim Zahawi, is door de Britse premier en partijleider Rishi Sunak ontslagen nadat een onderzoek naar zijn belastingaangiftes forse inbreuken vaststelden. Sunak heeft Zahawi zondag in een officiële brief op de hoogte gebracht van zijn ontslag. Zahawi had de vermoedens van belastingfraude afgedaan als manieren om hem zwart te maken. Zahawi was voorzitter van de partij en in die hoedanigheid ook minister zonder portefeuille.

Vorige week raakte Zahawi het eens met de Britse autoriteiten over een afkoopsom, zodat de zaak rond zijn fiscale wanpraktijken niet voor de rechtbank zou verschijnen. Nochtans had Zahawi eerder verteld dat er niets aan de hand zou zijn, terwijl hij al aan het onderhandelen was met het gerecht. Dat was volgens premier Sunak een bewijs van “onvoldoende respect”.

De belastingkwestie gaat over het opiniepeilingsbureau YouGov, waarvan Zahawi in 2000 medeoprichter werd. Zahawi had beweerd dat ook zijn vader een deel van de lancering financierde, maar de fiscus was het niet eens met het aantal aandelen dat werd toegeschreven aan de vader van Zahawi. De kwestie kwam vorig jaar aan het licht toen hij benoemd werd tot minister van Financiën.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/veel-bekende-gezichten-in-regeringsploeg-van-brits-premier-sunak/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen