Nicole de Moor. Photo News

Uncategorized

Burgemeester Spa (MR) eist dwangsom van “honderdduizenden euro’s” van staatssecretaris De Moor

Anton Schelfaut

De burgemeester van Spa, een gemeente in de provincie Luik, eist een dwangsom van om en bij de 400.000 euro van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). Ze doet dat uit onvrede met het hoge aantal asielzoekers dat ze moet opvangen. Dat bevestigt de lokale OCMW-voorzitter, Alda Greoli (Les Engagés), desgevraagd in een telefonische reactie aan PAL NWS. Het kabinet van De Moor laat weten dat er geen dwangsommen aan Spa worden betaald, maar ontkent niet dat de burgemeester die eist.

N-VA-Kamerlid Theo Francken interpelleerde donderdag in de Kamer minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) over de dwangsom die de burgemeester van Spa, Sophie Delettre (MR), al dan niet zou eisen van de Belgische staat. Van Peteghem, die optrad als de vervanger van partijgenote en bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor, ging in zijn antwoord niet in op die specifieke vraag. De lokale OCMW-voorzitter, Alda Greoli (Les Engagés), bevestigt aan onze redactie dat Spa wel degelijk een dwangsom van ongeveer 400.000 euro eist.

Constructieve gesprekken

Het kabinet van staatssecretaris De Moor bevestigt noch ontkent dat Delettre een dwangsom van 400.000 euro eist. Woordvoerder Sieghild Lacoere laat enkel weten dat er geen dwangsommen worden betaald aan Spa. “De gesprekken met het lokale bestuur zijn daar altijd lopende gebleven. Die worden constructief gehouden”, reageert ze.

Verder wijst het kabinet-De Moor op de moeilijkheid van de taak van de staatssecretaris. “Aan de ene kant procederen sommige lokale besturen om geen plaatsen te moeten maken en aan de andere kant zijn er advocaten die procederen voor asielzoekers om opvang te maken”, schetst ze.

Per asielzoeker kan de dwangsom oplopen tot 30.000 euro per maand. Volgens De Moor zal de asielinstroom echter niet verminderen als de dwangsommen worden uitbetaald, integendeel. Vorige week besliste de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel dat een deurwaarder spullen van Fedasil mag verkopen om de betaling ervan af te dwingen. Fedasil werd al ruim 1.000 keer veroordeeld omdat het de wettelijk gegarandeerde asielopvang niet verleent.

Burgemeester van meerderheidspartij

In zijn tussenkomst in de Kamer herinnerde Francken er donderdag aan dat Spa “verschrikkelijk” heeft geleden onder de overstromingen in juli 2021 en dat er zich al een groot asielcentrum bevindt. “Desondanks moest Spa – tegen de gerechtelijke beslissing in – nog 200 asielzoekers opvangen. Dat brengt het totaal op 500 asielzoekers”, schetste hij de situatie.

Het N-VA-Kamerlid ving naar eigen zeggen in de wandelgangen op dat de burgemeester van Spa afgelopen week een dwangsom had geëist omdat de maat voor haar vol is. “Zo ja, dan gaat het niet om een procedure van een individuele asielzoeker, maar van een burgemeester van een regeringspartij. Dat is veel erger.”

https://redactie.palnws.be/2023/01/fedasil-moet-eigendommen-verkopen-om-dwangsommen-te-betalen-belgie-breekt-elk-diepterecord/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Burgemeester Spa (MR) eist dwangsom van “honderdduizenden euro’s” van staatssecretaris De Moor”

Plaats een reactie

Delen