Canada doet 2 miljard euro herstelbetalingen aan inheemse bevolking

Protest tegen de 'culturele genocide'. Shutterstock

Uncategorized

Canada doet 2 miljard euro herstelbetalingen aan inheemse bevolking

Wannes Neukermans

De Canadese regering heeft een akkoord bereikt met 325 ‘First Nations’, inheemse bevolkingsgroepen, om hen voor 2,8 miljard Canadese dollar te compenseren voor het misbruik en de verwaarlozing van kinderen in internaten tussen eind negentiende eeuw en de jaren 70 van vorige eeuw. Omgerekend gaat het om 1,92 miljard euro.

In die periode werden zo’n 150.000 kinderen, afkomstig van de ‘First Nations’, maar ook Metissen en Inuit-kinderen, bij hun familie weggehaald en in internaten geplaatst. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat fysiek en zelfs seksueel misbruik er geen uitzondering was.

1.300 graven

De herstelbetalingen nadat drukkingsgroepen er al sinds 2012 om vragen. Zeker nadat er massaal bewijs gevonden werd van ongemarkeerde graven op terreinen van voormalige internaten, werd de vraag om compensatie van de overheid steeds groter. In totaal zijn er al meer dan 1.300 graven geïdentificeerd.

Nu gaat de regering van Canadees premier Justin Trudeau akkoord. “Canada zet zich in om de collectieve schade te herstellen die is veroorzaakt door het residentiële schoolsysteem en het verlies van taal, cultuur en erfgoed”, meldt het ministerie van Crown-Indigenous Relations and Northern Affairs Canada.

De 2,8 miljard Canadese dollar gaat naar een fonds dat het inheemse onderwijs, de cultuur en taal opnieuw populair moet maken. Het moet ook dienen “om overlevenden te ondersteunen bij het helen van de wonden en opnieuw te verbinden met hun erfgoed”, klinkt het in een regeringsverklaring.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/ps-wil-excuses-en-herstelbetalingen-aan-congo-zal-open-vld-opnieuw-plooien/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Canada doet 2 miljard euro herstelbetalingen aan inheemse bevolking”

Plaats een reactie

Delen