Canada verbiedt buitenlanders twee jaar lang om huizen te kopen

Shutterstock

Uncategorized

Canada verbiedt buitenlanders twee jaar lang om huizen te kopen

Carl Deconinck

De progressieve Canadese regering van Justin Trudeau heeft een opvallende maatregel ingevoerd om de grote krapte op de huizenmarkt op te vangen. Omdat de prijzen de afgelopen jaren fors zijn gestegen mogen sommige buitenlanders geen huizen meer opkopen. Er is wel een vrijstelling voorzien voor vakantiehuizen, vluchtelingen, studenten en permanente bewoners.

Vanaf 1 januari mogen buitenlanders de komende twee jaar geen huizen meer kopen in Canada. Het verbod moet het tekort aan huizen en appartementen helpen bestrijden. Er komt een boete van 10.000 dollar, of 6.877 euro voor buitenlanders die woningen kopen en voor zij die helpen aan een het tot stand komen van een verboden transactie.

Deze maatregel werd voorgesteld door premier Justin Trudeau tijdens de verkiezingscampagne van 2021. Zijn Liberale Partij had geklaagd dat buitenlandse investeerders de prijzen opdreven, waardoor het voor Canadezen moeilijker werd om toegang te krijgen tot huiseigenaarschap. Het werd in het voorjaar aangenomen. Er zijn uitzonderingen voor vluchtelingen, studenten of permanente bewoners, indien ze permanent zullen blijven en de wet is alleen van toepassing op stadswoningen en niet op toeristische voorzieningen, zoals zomerhuisjes. 

Effect?

Het is echter maar de vraag wat het effect zal zijn van de maatregel. Na de renteverhoging van de Centrale Bank, om de inflatie te beteugelen, is de vastgoedmarkt sterk vertraagd. De huizenprijs zou het afgelopen jaar al met meer dan 20 procent zijn gedaald. Sommige experts betwijfelen of de maatregel effectief zal zijn. Buitenlanders maken minder dan 5 procent van de huiseigenaren in Canada uit, volgens het nationale statistiekbureau. Zij denken dat het beter zou zijn om de bouw van nieuwe woningen te versnellen zodat de wet van vraag en aanbod kan spelen. Ze wijzen naar Nieuw-Zeeland, daar deed de linkse regering hetzelfde en de prijzen bleven er stijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Canada verbiedt buitenlanders twee jaar lang om huizen te kopen”

  1. Dat hebben de Canadezen zeker van onze Orientaalse Cultuurbrengers geleerd. In de muslim landen mogen buitenlanders helemaal geen eigendom verwerven. Die mannen daar zijn veél slimmer dan wij avondlanders. CL

Plaats een reactie

Delen