Cd&v-Kamerleden willen gezondheidszorg regionaliseren: "Haal dat koekoeksei uit federale mand"

Koen Geens en Servais Verherstraeten (cd&v). Photo News

Uncategorized

Cd&v-Kamerleden willen gezondheidszorg regionaliseren: “Haal dat koekoeksei uit federale mand”

Anton Schelfaut

Wouter Beke, Koen Geens en Servais Verherstraeten, allen federale volksvertegenwoordigers voor cd&v, pleiten in een opiniestuk in De Tijd voor de regionalisering van de gezondheidszorg. Zolang de bevoegdheden versnipperd zijn, is het volgens hen moeilijk om zorg op maat te verstrekken.

Beke, Geens en Verherstraeten wijzen op de vergrijzing en de sterk verschillende regionale voorkeuren om hun pleidooi voor de regionalisering van de gezondheidszorg te staven. “Die bevoegdheid moet homogeen aan de deelstaten worden overgedragen. Haal dat koekoeksei uit de federale maand”, schrijven ze.

“Een bevalling of een cataractoperatie kost in een Vlaams ziekenhuis 25 procent minder. In de woonzorgcentra is er 25 procent meer zorgpersoneel dan in de andere deelstaten. Vlaanderen trekt via het nieuwe Groeipakket honderden miljoenen euro’s extra uit voor sociale en participatietoeslagen. Onze vaccinatiegraad zit bij de wereldtop”, duiden ze de regionale verschillen.

Preventie

Vlamingen worden gemiddeld ouder: de levensverwachting ligt in Vlaanderen 2,5 jaar hoger dan in Wallonië. “Met dank aan minder hart- en vaatziekten, minder diabetes en minder antibiotica, en aan meer artsen die werken met een globaal medisch dossier en een veel hogere participatiegraad voor kankerscreenings”, weten ze.

Die hogere participatiegraad voor kankerscreenings is volgens de cd&v-Kamerleden onder meer te danken aan de grotere inzet op preventie in Vlaanderen. “De deelstaten betalen voor de preventie, maar de federale overheid plukt er de vruchten van”, klinkt het unisono.

Hokjesdenken

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille. Dat Vlamingen gemiddeld ouder worden, betekent immers dat ze met bijkomende ziekten en kwalen te kampen krijgen.

De drie christendemocraten zijn van mening dat de gehele zorg zo dicht mogelijk bij de mensen moet staan, “opdat ze zo nauw mogelijk kan aansluiten op hun noden”. “Het is moeilijk zorg op maat te verstrekken zolang de bevoegdheden versnipperd zijn. Een architect van de staatsstructuur denkt misschien in hokjes, maar ziekte en ouderdom doen dat niet. Het welzijns- en gezondheidszorgaanbod horen dan ook thuis op hetzelfde overheidsniveau”, besluiten ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Cd&v-Kamerleden willen gezondheidszorg regionaliseren: “Haal dat koekoeksei uit federale mand””

  1. Het is correct wat de heilige drievuldigheid oreert. Alleen, we mogen aannemen dat dit doorluchtige idee niet ineens uit de hemel is gevallen en dat bedoelde drievuldigheid dit al jaaaren wist. Echter, ook al jaaaren heeft deze drievuldigheid dit stoïcijns genegeerd. Veel vertrouwen geeft dit niet. Aldus zullen we beter anderen hier werk laten van maken. Althans zo denk ik er over.

  2. “Onze vaccinatiegraad zit bij de wereldtop”, aldus deze nuttige idioten. Eigenlijk bedoelen ze: met zoveel gewillige schapen in Vlaanderen is het gemakkelijk om ze vanalles wijs te maken. Het blijven farizeeërs deze CVP adepten. BAH weg ermee.

  3. Grappig om te zien hoe de traditionele partijen de punten die VB al jaren aanhaalt beginnen te prediken alsof ze die zelf hebben uitgevonden! Eerst posterboy Rousseau over Molenbeek, nu drie uitgerangeerde CD&V’rs over de sociale zekerheid…De schrik zit er dik in!😂😂😂😂.

Plaats een reactie

Delen