China sluit akkoord met Taliban om olie uit Afghanistan te winnen

Illustratie via Afghaans ministerie van Buitenlandse Zaken

Uncategorized

China sluit akkoord met taliban om olie uit Afghanistan te winnen

Carl Deconinck

De door de taliban geleide regering van Afghanistan zal een contract ondertekenen met een Chinees bedrijf om olie te ontginnen uit het Amu Darya-bekken in het noorden van het land. Dat zei de waarnemend minister van Mijnbouw donderdag.

Het contract zou worden ondertekend met Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co (CAPEIC), vertelden functionarissen op een persconferentie in Kabul. Het wordt de eerste grote deal voor de winning van openbare grondstoffen die de taliban-regering heeft gesloten met een buitenlands bedrijf sinds het Amerikaans leger Afghanistan halsoverkop verliet in 2021. Het onderstreept ook de economische betrokkenheid van China in de regio, ondanks de vele aanvallen van de Islamitische Staat, ook op Chinese burgers.

Belangrijk project

“Het Amu Darya-oliecontract is een belangrijk project tussen China en Afghanistan”, vertelde de Chinese ambassadeur Wang Yu op de persconferentie. China heeft de taliban-regering niet formeel erkend, maar het heeft aanzienlijke belangen in een land in het centrum van een regio die belangrijk is voor zijn Belt and Road-infrastructuurinitiatief.

Het Chinese bedrijf zal onder het contract 142 miljoen euro per jaar investeren in Afghanistan, zei de woordvoerder van de door de taliban geleide regering, Zabihullah Mujahid, op Twitter. De investering zou in drie jaar toenemen tot 512 miljoen euro voor het 25-jarige contract, zei hij. De door de taliban gerunde regering zal een partnerschap van 20 procent in het project hebben, dat kan worden verhoogd tot 75 procent, voegde hij eraan toe.

Voor China is het bedrag relatief beperkt, maar voor een arm land als Afghanistan is dit bijzonder belangrijk. De nieuwe feitelijke heersers van het land zijn door geen enkel land internationaal erkend. Dit geldt ook voor China, dat het taliban-regime niet officieel heeft erkend, maar steun heeft betuigd aan de opstandige leiders en hun heerschappij door de Afghaanse landen “betere veiligheid” te prijzen. Men verwacht dat China geen mensen zal sturen naar het project, maar gebruik zal maken van Afghaanse en Pakistaanse hulp.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/04/china-spreekt-steun-uit-voor-talibanregime-en-ziet-grote-vooruitgang-in-afghanistan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “China sluit akkoord met taliban om olie uit Afghanistan te winnen”

  1. Geen gaatje te smerig of die Chinezen steken hun vinger erin! En ondertussen maar proberen het Westen te vergiftigen met hun Covid-brouwsel. Waar is trouwens het bewijs dat dit virus niet in Wuhan werd aangemaakt? Nooit gezien! En waar is de schadevergoeding voor de Westerse landen? Nooit gezien! En wij zouden moeten betalen voor doden die meer dan 100 jaar geleden gevallen zijn?

  2. Kijk, kijk. Blijkbaar heeft China geen last van het moraliserend vingertje, zolang het moslimextremisme ver weg van China blijft. Ze hebben gelijk. Iedereen mag zichzelf zijn. Ook de Taliban. Oeigoeren dat is wat anders, dat is bij “ons”, en wie bij ons is hoort zich te gedragen zoals bij ons. De Oeigoeren hebben dus een probleem. Niet China. Wat kan het leven toch eenvoudig zijn als je weet waaraan je je moet houden. Nogal een verschil met het Westen, waarin zelfvernedering en ontkennen van het eigen bestaan schering en inslag zijn en leidt tot totale ontreddering en psychiatrische instellingen die de toevloed niet meer meester kunnen. Dàt is het verschil tussen je eigen waarden en normen effectief verdedigen en zeggen dat je die verdedigt, maar in de feiten omwille van de lieve vrede de vloer er mee aanveegt.

  3. Mee eens.
    Het moraliserend vingertje naar China moet de westerse problemen verdoezelen. En problemen, die zijn er genoeg:

    Westerse problemen:

    economische neergang,
    morele achteruitgang,
    afbraak van de sociale cohesie,
    verwaarlozing van ouderen en kinderen,
    politieke instabiliteit,
    alomtegenwoordige propaganda,
    verlies van besteedbaar inkomen,
    ongebreidelde verhoging van de belastingen,
    explosieve energiekosten,
    algemene verarming,
    toenemend aantal daklozen,
    verouderd, nutteloos leger,
    sterke stijging van het aantal zelfmoorden,
    drugsmisbruik,
    terrorisme en misdaad,
    tekort aan democratie,
    platlig -cultuur,
    woke cultuur,
    politieke correctheid,
    LGBTQ+ hype,
    klimaat paniek,
    moslim verwennerij,
    ongebreidelde immigratie,
    inclusiviteits-dwang,
    EQ aanbidding en IQ belachelijk maken,
    de “angstporno” (het is allemaal jouw schuld),
    culturele toe-eigening,
    tatoeage cultuur,
    analfabetisme,
    sterke daling van het opleidingsniveau,
    ontrouwe, oneerlijke reguliere media,
    vermindering van de levensverwachting,
    hopeloosheid, gebrek aan een stabiele toekomst voor de volgende generatie, …

Plaats een reactie

Delen