De verlenging van de jongste twee kerncentrales zal niet resulteren in een zogenaamde ‘Tinnetaks’ op de energiefactuur. Dat zeggen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in verschillende weekendinterviews.
De federale regering en Engie hebben afgelopen maandag een princiepsakkoord ondertekend over de levensduurverlenging van de twee jongste kernreactoren, die van Doel 4 en Tihange 3. Tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer toonden N-VA en Vlaams Belang zich kritisch voor het ‘akkoord’. Volgens Kamerleden Bert Wollants (N-VA) en Reccino Van Lommel (VB) biedt het geen duidelijkheid over het kostenplaatje en geen garanties inzake de bevoorradingszekerheid. Ze vrezen dat de burger via een ‘Tinnetaks’ op de energiefactuur zal moeten opdraaien voor de kosten van de veiligheidswerken en de berging van het nucleair afval.
(Lees verder onder het artikel.)
‘Bullshit’
Dat laatste ontkennen premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) met klem in verschillende weekendinterviews. In de Mediahuis-kranten doet Van der Straeten de ‘Tinnetaks’ af als “bullshit”. “Ik vind dat echt wel straf eigenlijk. Diegenen die nu taks, taks, taks zitten te roepen, zijn wel dezelfde mensen die vonden dat we de kerncentrales allemaal moesten verlengen, omdat het de goedkoopste optie is”, hekelt ze. “En de overwinsten die we afromen? Die kwamen volgens sommigen ook allemaal rechtstreeks van de kerncentrales. Een beetje serieus blijven, hé. We zullen de ingrepen met de winsten betalen.”
Ook premier De Croo ziet niet in waar de idee dat de verlenging van de kerncentrales een impact zou hebben op de energiefactuur vandaan komt. “Integendeel, we zullen minder afhankelijk zijn van het buitenland, waardoor we de prijzen beter onder controle hebben”, zegt hij in een interview met De Tijd. “Mocht het geen rendabele activiteit zijn, dan hadden we al die jaren toch geen nucleaire winsten kunnen afromen? Waarom voeren we nu een overwinstbelasting in? Toch omdat het nucleaire een rendabele activiteit is.”