Een oud pijnpunt in het Belgische voetbal is dat er weinig plaats is voor de Vlaamse identiteit. Alles blijft in het licht van België en de Rode Duivels staan, al ligt het zwaartepunt van de sport in Vlaanderen. Vlak over ‘de schreve’ bewijst men nochtans dat het anders kan.
Het leuke in de bekerformule van het voetbal is dat de kleine ploegen een unieke kans krijgen om het op te nemen tegen betere teams. Daarom spreekt men ook van het typische ‘bekervoetbal’. Dat verschilt van de klassieke competitie, want in dat laatste is de eindstand het resultaat van een lange reeks wedstrijden van iedereen tegen iedereen. De nummer één is daar doorgaans echt wel de beste ploeg. In de Pro League is dat Genk dat over alle andere ploegen dendert. Voor de beker is dat niet zo. Daar hangt alles af van één wedstrijd. Die 90 minuten kunnen allesbepalend zijn.
Voor eersteklasseclubs in de competitie is het een kans om de meubelen te redden, een prijs te pakken of Europees voetbal te spelen. Clubs die in België buiten de top 4 liggen qua budget doen er goed aan om sterk te presteren in de beker. Het speciale is dat elke ploeg meedoet in de bekerformule, dus de allerkleinste clubs mogen het dan opnemen tegen de professionals, en dan kunnen er echt sprookjes ontstaan. Het gebeurt af en toe dat een eersteklasser het moet afleggen tegen een amateurploeg en dan gaat die laatste door naar een volgende ronde.
Hetzelfde bestaat ook in Frankrijk en nu stond er zo’n erg leuke wedstrijd in de zestiende finales van de Franse beker op de affiche. Union Sportive Pays de Cassel, de ploeg van de Frans-Vlaamse stad Kassel die in de zesde klasse van Frankrijk speelt, mocht het maandag 23 januari opnemen tegen een van de beste teams van de wereld: Paris Saint-Germain, de ploeg uit de hoofdstad, waar supersterren zoals Messi, Mbappé en Neymar spelen.
Leuke affiche
De kleine provincieclub heeft natuurlijk de infrastructuur niet en moest gebruik maken van het stadion van een eersteklasser in de relatieve nabijheid. De CCFI, de Communauté de communes de Flandres intérieure, legde daarom 21 gratis bussen in die van Hazebroek naar het Stade Bollaert-Delelis in Lens reden. Die bussen zaten in geen tijd vol. De kleine Vlaamse dorpsploeg van 2.000 inwoners vult zo een stadion van meer dan 38.000 zitjes, op meer dan een uur rijden. Heel Frans-Vlaanderen staat als één man achter Kassel. Nu al een geslaagd avontuur voor het bestuur van de club, dat de kassa hoorde rinkelen. De sportieve directeur, Gabriël Bogaert, noemt het “surrealistisch”. Voor de fans is het een droom die werkelijkheid wordt.
Vlaamse affiche
Een leuke affiche dus. Maar eens mensen de website en sociale media van de ploeg begonnen te bekijken, viel het op dat de daadwerkelijke affiches die de club gebruikt nog veel leuker zijn. De voetbalploeg van Kassel is namelijk heel erg nadrukkelijk en fier Vlaams. De kleuren van de ploeg zijn geel en zwart, “Tous en jaune et noir”, klinkt het. De Vlaamse leeuw wordt overdadig gezwaaid en op sociale media verschijnt de hashtag TousFlamands. De pers heeft het over “Les Géants de Cassel”, verwijzend naar het oude Vlaamse gebruik van de reuzencultuur.
Het trainingsveld van de ploeg ligt in Noordpene, waar de slag aan de Pene in 1677 plaatsvond. Daar verloor Willem III de veldslag en werd Kassel, samen met een groot stuk Vlaanderen, Frans. Toch lijkt de Vlaamse identiteit er meer te leven en met minder complexen dan bij gelijk welke ploeg aan deze kant van de grens. Finaal won PSG met 0-7, wat logisch was. Maar de Vlamingen hebben ervoor gevochten als leeuwen en mogen fier zijn op wat ze hebben bereikt.