Villa Verbeelding in Hasselt presenteert een bijzondere expo over de wolf in illustraties voor prentenboeken. Er zijn wolven in alle soorten te zien: vals en vriendelijk, moedig en doodsbang, speels en bloeddorstig, dom en levensecht.
Villa Verbeelding is een uniek huis in Hasselt waar illustraties voor prentenboeken (in de brede zin) en jeugdliteratuur centraal staan. Vlaanderen is rijk aan talent op dit vlak. Onze illustratoren behoren al decennialang tot de wereldtop. Villa Verbeelding toont dit talent aan een ruim publiek van alle leeftijden en achtergronden. Nu loopt er de expo ‘Wolf! De wolf in illustratie’.
Terug en nooit weggeweest
De wolf is terug in Vlaanderen en dat laat weinigen onberoerd. De enen zien de komst van de wolf als een gunstig teken voor de toestand van onze natuur, de anderen willen hem verjagen en zelfs opnieuw uitroeien. In de tentoonstelling is werk te zien van Hannelore Verbruggen, die in haar masterproef aan Sint-Lucas Antwerpen een oplossing heeft bedacht om beide partijen te verzoenen.
In de illustraties voor kinder- en jeugdboeken is de wolf nooit weggeweest, zo leert de expo in Villa Verbeelding. Er is ruime aandacht voor sprookjes waarin de wolf de geliefde boosdoener is. Denk maar aan ‘De wolf en de zeven geitjes’, ‘Roodkapje’ of ‘De drie biggetjes’. De in Berlijn wonende illustrator Atak maakte een hilarische, surrealistische illustratie waarin al deze sprookjes samenkomen, zij het in een omgekeerde wereld met de biggetjes die het huis van de wolf omblazen en de zeven wolfjes die uit de buik van de geit kruipen. Ook Nils Pieters brengt in zijn debuut ‘De Grote Boze Wolf (was helemaal niet boos)’ de drie sprookjes samen.
Het beeld van de dichtgenaaide buik van de wolf is prominent aanwezig in de collages van Gerda Dendooven voor ‘De wonderlijke reis van Roosje Rood’. Ze laat het antwoord op de vraag ‘Wat zit er in die buik?’ aan onze verbeelding over. Ook Thé Tjong-Khing voert de wolf op met de voor hem typische dosis humor. Een schaar in de hand van Moeder Geit verwijst subtiel naar haar plannen met de dikke buik van de wolf die nietsvermoedend ligt te slapen.
De prentenboekmakers voeren de wolf graag op als personage in de meest diverse gedaanten. In ‘De bril van de wolf’ laat Marije Tolman de perikelen van een wilde wolf en een tamme hond volgen. De kleurrijke beelden tonen de wolf in uiteenlopende gemoedstoestanden. De in Hasselt wonende Ierse illustrator Paddy Donnelly voert in zijn boek ‘Wolves in Helicopters’ een klein konijn op dat de angst voor wolven overwint.
In graphic novel en op affiches
De wolf is ook een geliefd figuur in graphic novels. Een prachtig voorbeeld zijn de zwart-wittekeningen van Ward Zwart voor de bundel ‘Mostly Cola’. Eveneens te bewonderen zijn de verfijnde potloodtekeningen van Ludwig Volbeda bij het verhaal over de vangst van de witte wolf in het meermaals bekroonde ‘Hele verhalen voor een halve soldaat’.
En dan zijn er nog affiches met een prominente rol voor de wolf, zoals die voor de Voorleesweek door Gerda Dendooven, de expo ‘Uit het goede hout’ in Villa Verbeelding door Marlijne Marell en voor het Boze Wolf Festival door Bureau Boschberg.
Villa Verbeelding belicht naast werk van Vlaams en internationaal toptalent ook dat van beginnende illustratoren. Daarom werd voor deze expo samengewerkt met onder andere de illustratie-opleidingen van Sint-Lucas Antwerpen en de Design Academy Eindhoven. De studenten van de academie in Eindhoven maakten grote wolvenmaskers.
Tentoonstelling ‘Wolf! De wolf in illustratie’, nog t.e.m. 4 juni 2023, Villa Verbeelding, Hasselt, www.villaverbeelding.be