Frans Timmermans. Shutterstock

Uncategorized

‘Designated survivor’ Frans Timmermans mag niet mee naar Oekraïne

Anton Schelfaut

De Europese Commissie brengt eind deze week een bezoek aan Oekraïne, maar Frans Timmermans mag niet mee. De vicevoorzitter van de Commissie werd aangeduid als ‘designated survivor’ en moet thuisblijven voor het geval dat voorzitter Ursula von der Leyen iets zou overkomen.

Eind deze week neemt een meerderheid van de 27 leden van de Europese Commissie deel aan een vergadering met de regering van Oekraïens president Volodimir Zelenski. Vrijdag staat ook een top tussen de Europese Unie en Oekraïne op het programma. Namens Europa zullen Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, en Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, aan de top deelnemen.

Eric Mamer, de woordvoerder van de Commissie, wilde om veiligheidsredenen niet vertellen of de top zoals gepland zal doorgaan in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ook de datum en het tijdstip van de bijeenkomst kon de woordvoerder desgevraagd door De Standaard niet meegeven.

Designated survivor

De woordvoerder bevestigde wel dat er – net als in de Verenigde Staten – een ‘designated survivor’ werd aangeduid. Die rol is weggelegd voor Eurocommissaris en vicevoorzitter Frans Timmermans. Zo kan de Commissie “in alle omstandigheden” haar werk verderzetten, ook al mocht Von der Leyen iets overkomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “‘Designated survivor’ Frans Timmermans mag niet mee naar Oekraïne”

Plaats een reactie

Delen