Duits minister van Defensie stapt op

Christine Lambrecht. Shutterstock

Uncategorized

Duitse minister van Defensie wil opstappen

Carl Deconinck

Het ziet ernaar uit dat Christine Lambrecht, de Duitse minister van Defensie, ontslag zal nemen. Lambrecht heeft verschillende uitschuivers gemaakt en de druk zou te groot zijn geworden. Het is nog niet duidelijk wie haar zal opvolgen.

Lambrecht werd al lang bekritiseerd voor haar weinig daadkrachtige bestuur en zwakke imago. Zo aarzelt Duitsland om wapens te leveren aan Oekraïne, onder meer omdat het eigen leger niet goed functioneert. Recent ging het de mist in met de nieuwe pansterwagen, de Puma. Die moet binnenkort een van de belangrijkste voertuigen binnen het leger worden. Duitsland staat ook op de rem om zware tanks naar Oekraïne te sturen, terwijl het die dringend nodig heeft.

Uitschuivers

Naast die tekortkomingen maakte Lambrecht ook verschillende uitschuivers. Zo was er ophef rond een foto op sociale media van haar zoon in een militaire helikopter. Het vermoeden rees dat de officiële reden voor de reis slechts een voorwendsel was en dat ze in feite op kosten van de belastingbetaler op vakantie was gegaan. Mogelijk had ze trouwens zelf die foto genomen. Met oudejaar kwam ze opnieuw in opspraak. Ze bracht een video uit waarin ze sprak over de oorlog in Oekraïne terwijl er vuurwerk op de achtergrond werd afgestoken. Volgens veel mensen was dit misplaatst en toondoof.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie omschreef de informatie als “geruchten waar we geen commentaar op geven”. Toch lijkt iedereen ervan uit te gaan dat er een nieuwe start komt bij Defensie. In regerings- en SPD-kringen wordt de opvolging al besproken. De parlementaire commissaris voor de strijdkrachten, Eva Högl (SPD), zou een grote kans maken om Lambrecht op te volgen.

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Duitse minister van Defensie wil opstappen”

  1. Zou het kunnen dat een vrouw aan de top bij defensie geen goede oplossing is. Na Ursula VDL en deze Lambrecht die er beide een potje van maakten lijkt dit het geval. Maar als goede Wokestaat zal Duitsland opnieuw een vrouw kiezen, in de hoop dat het deze keer beter gaat?

  2. Net zoals in het Belgische leger wordt de Duitse minister omringd door ” experten ” en militairen met de juiste partijkaart op zak! Generaals zijn geen militairen meer maar managers die geen enkele voeling met de basis meer hebben! In de VS zijn ze erg kritisch voor Tik Tok vanwege de Chinese invloed en bij ons spelen De Donder en de CHOD mee in een belachelijk filmpje!

Plaats een reactie

Delen