De progressieve ‘verkeerslichtcoalitie’ in Duitsland heeft Boris Pistorius benoemd als nieuwe minster van Defensie. Hij komt net zoals zijn voorganger uit de SPD, wat de politieke machtsevenwichten garandeert. Door deze aanstelling wordt de pariteit tussen mannen en vrouwen opgegeven.
Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) heeft een opvolger gevonden voor Christine Lambrecht (SPD), die maandag aftrad. De Minister van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen Boris Pistorius (SPD) wordt de nieuwe minister van Defensie. Pistorius is sinds 2013 minister van Binnenlandse Zaken en Sport in de Noord-Duitse deelstaat.
Pistorius sloot zich op 16-jarige leeftijd aan bij de centrumlinkse sociaaldemocraten en voltooide later zijn militaire dienstplicht in 1980-81, maar heeft verder geen ervaring op militair gebied. Pistorius is geboren in Osnabrück, net zoals bondskanselier Scholz. Saillant detail: Pistorius was ook lid van de Duits-Russische parlementaire vriendschapsgroep. Hij riep in het verleden op om de sancties tegen Rusland op te heffen. Nu zou hij zijn mening bijgesteld hebben.
Pariteit
De beslissing betekent een afwijking van de pariteit die eerder in de verkeerslichtcoalitie werd toegepast. Olaf Scholz had nochtans bij het vormen van zijn nieuwe regering het expliciete doel gesteld evenveel vrouwen als mannen aan te stellen. Daar wijkt hij nu van af.
De nieuwe minister staat voor grote uitdagingen. Zo besliste Duitsland recent om 100 miljard euro te investeren in het leger, maar het moet nog bepaald worden hoe dat exact zal besteed worden. Volgens militaire analisten is er alleen al minstens 20 miljard euro nodig om de munitievoorraden te vullen. Nieuwe fregatten, tanks of F-35 gevechtsvliegtuigen kosten ook miljarden. Daarenboven moet het land ook investeren in infrastructuur en digitalisering.
De voormalige minister van Defensie Christine Lambrecht haalde in december de internationale pers toen ze de aankoop van nieuwe Puma-infanteriegevechtsvoertuigen in de wacht zette, nadat bij een oefening alle voertuigen met technische gebreken uitvielen. Daarnaast waren er meerdere grote en kleinere schandalen rond haar en het functioneren van het leger. Duitsland kampt verder met het probleem of het al dan niet zware gevechtstanks moet leveren aan Oekraïne. Op 20 januari zullen de NAVO-ministers van Defensie bijeenkomen op de Amerikaanse luchtmachtbasis Ramstein in het zuidwesten van Duitsland om verder beleid ten aanzien van Oekraïne te bespreken. Veel internationale partners, zoals het VK, Polen, Finland en Spanje, zijn van plan om zware tanks te sturen naar Oekraïne.
Lees ook: